Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε: «Οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται αποδεκτές». Ειπώθηκε μετά την υποβολή παραίτησής του στον Βασιλιά από την πρωθυπουργία το 1963, για να αποτρέψει την τοποθέτηση του Π. Γαρουφαλιά στο υπουργείο Αμυνας που ήθελε να αναλάβει ο ίδιος. Η πικρή συνέχεια είναι γνωστή, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έγινε μάθημα, τουλάχιστον όχι στην παρούσα κυβέρνηση.
Είναι γνωστή η πορεία των «διαπραγματεύσεων για τις οποίες εκλέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Με αλλεπάλληλα Euro-group φθάσαμε σε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, με την οποία αναλάβαμε υποχρεώσεις που δεν τηρήσαμε. Η αναπόφευκτη καθυστέρηση καταβολής των «δόσεων» έφερε ακραία έλλειψη ρευστότητας και τη χώρα σε οριακό σημείο, όχι μόνο δημοσιονομικά και ταμειακά, αλλά ακόμη και σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωζώνη και μάλλον και στην ΕΕ. Το κόστος για την οικονομία είναι τεράστιο, μισθοί και συντάξεις απειλούνται, οι τράπεζες έχουν στεγνώσει. Η Ελλάδα τώρα είναι σε πολύ χειρότερο σημείο απ’ ό,τι τον Μάρτιο του 2014.
Εδώ αρχίζει η «ομοιότητα» με το παρελθόν που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι ανήκει σε μια Ενότητα Εθνών, στην οποία καμία χώρα δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της ή την όποια «ιδιαιτερότητα». Η Ενότητα λειτουργεί με κανόνες, θεσμούς και συμφωνίες σαν και αυτήν που υπογράψαμε, προφανώς χωρίς πρόθεση να την τηρήσουμε. Η μη τήρηση της συμφωνίας ισοδυναμεί με «παραίτηση» από την Ευρωζώνη, που συνοδεύεται και από «απειλή» για τεράστια οικονομική ζημιά στην ίδια την Ευρώπη. Η ιστορία εξελίσσεται σε αλληλουχία ενεργειών από την κυβέρνηση, τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις των «εταίρων». Ξεκίνησε με την αιφνίδια πρόσκληση Μέρκελ σε Τσίπρα για συνάντηση τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, που προμήνυε κάποιο «τελεσίγραφο».
Η κατανοητή «αμηχανία» Τσίπρα οδήγησε στο αίτημα για 5μερή συνάντηση στο τέλος της Συνόδου της 19ης Μαρτίου. Η Μέρκελ μάλλον «ενοχλήθηκε», αφού η 5μερής σαφώς «νέρωνε» και υποβάθμιζε τη συνάντηση της Δευτέρας. Η ενόχληση εκφράσθηκε με αρνητικά σχόλια Σόιμπλε και ξαφνική τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, προχθές. Εκεί «αποκαλύφθηκε» ότι «δεν δίνουμε στοιχεία» και, κατά το Reuters, αυτό ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Αυτό γράφεται Πέμπτη πρωί. Φοβάμαι πως η «παραίτηση» έγινε ήδη αποδεκτή και ότι θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ελπίζω, όπως όλοι μας, να κάνω λάθος στην πρόβλεψη. Για το καλό της χώρας.