Το σκάνδαλο της διαφθοράς που ταρακούνησε τις τελευταίες μέρες τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία παρά για όσους είχαν κλείσει συνειδητά τα μάτια και τ’ αυτιά τους σε όλα αυτά που ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας επί 11 συναπτά χρόνια σχετικά με το μουντιάλ του Κατάρ. Οι κατηγορίες για χρηματισμό του Μπλάτερ που καταδικάστηκε αργότερα για διαφθορά και του Πλατινί που «υπέκυψε» στις πιέσεις του Σαρκοζί «ξεχάστηκαν» γρήγορα. Οι πιέσεις εκείνες βέβαια είχαν ανταμειφθεί με αγορές γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών αξίας 15 δις ευρώ αλλά και της Παρί Σεν Ζερμέν από τους εμίρηδες. Η απόφαση για την ανάθεση του παγκοσμίου κυπέλου στο Κατάρ πάρθηκε τελικά με τις 4 ψήφους της UEFA του Μισέλ Πλατινί.
Οι Καταριανοί διοργανωτές του παγκοσμίου κυπέλλου φρόντισαν ωστόσο, με τη βοήθεια των απεριόριστων επικοινωνιακών μέσων που διαθέτουν και την αδρά χρηματοδοτούμενη επιρροή των ανά τον κόσμο λομπιστών τους, να κρύψουν καλά πίσω από τα άστρα του Μέσι και των άλλων «μάγων της μπάλας» τις απάνθρωπες συνθήκες της προετοιμασίας των εγκαταστάσεων και την προκλητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 6.500 εργάτες.
Μπορεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να σοκαρίστηκε, ευτυχώς, από την απαράδεκτη ομιλία της Καϊλή για τα «εργασιακά νομοθετικά επιτεύγματα» του Κατάρ αλλά πάντως η επίσημη θέση της ΕΕ που εκφράστηκε και από άλλους, δεν είναι ουσιαστικά και πολύ διαφορετική. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και οι 27 χώρες - μέλη είχαν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους, πριν ακόμα ξεσπάσει το σκάνδαλο, για την άρση των περιορισμών για την χορήγηση βίζας στους πολίτες του Κατάρ.
Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πιο προσιτό στους ευρωπαίους πολίτες, δεν λείπουν και εκείνοι που επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από το σκάνδαλο επιρρίπτοντας τις ευθύνες αποκλειστικά σε ιδεολογικά αντίπαλες ευρωομάδες του κοινοβουλίου που έχουν επανειλημμένα αποδείξει τη θεσμική τους προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγή: www.athensvoice.gr