Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κάλεσε τους υπουργούς του να εκπέμψουν ένα μήνυμα «συνολικής επανεκκίνησης», επισημαίνοντας πως, παρά τις δεδομένες δυσκολίες τις προεκλογικής μάχης, «η επόμενη ημέρα βρίσκει την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρώτη και την Ελλάδα ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας».
«Οι πολίτες μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Τόνισε πως το 41% των πρόσφατων εθνικών εκλογών εξακολουθεί να καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και αυτό δεν αλλάζει, όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι σε αυτήν την κάλπη καθώς τα ποσοστά δεν έφτασαν το στόχο που είχε τεθεί. «Οι συμπολίτες μας ζήτησαν ουσιαστικά περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά» είπε. «Πατήστε γκάζι και όχι φρένο και σας θέλουμε δίπλα και όχι απέναντι. Αυτές λοιπόν οι διαθέσεις είναι και οι πυξίδες μας στην πολιτική μας δουλειά» είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται προσοχή και στην καθημερινή συμπεριφορά. «Αυτή η κυβέρνηση βλέπει κατάματα τις αδυναμίες της και τις ξεπερνά», σημείωσε και τόνισε πως «η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία γίνονται τώρα πιο στοχευμένες προτεραιότητες».
Πρόσθεσε πως πλέον σειρά έχει η στροφή ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων «Μεταρρύθμιση σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους καχύποπτους πολίτες για τις προθέσεις μας, ενώ παράλληλα θα οικοδομούν αυτή την ισχυρή Ελλάδα την οποία θέλουμε. Μια πατρίδα ισχυρή στην καρδιά της Ευρώπης, με ένα διαφορετικό κράτος, μια ουσιαστικά αναβαθμισμένη υγεία, μια οικονομία στην οποία η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και οι μισθοί θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι δράσεις μας στην Ευρώπη σ ένα νέο πενταετή κύκλο, στον οποίο θα κριθούν πολλά. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο διαρκώς αλλάζει, η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης από τη μία, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μας από την άλλη, το δημογραφικό, την ενιαία αμυντική πολιτική». Και πρόσθεσε «είναι αυτονόητο ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. (…) οι μεταρρυθμίσεις μας, οι αλλαγές μας, η ανάπτυξη αφορούν τελικά όλους τους πολίτες και κανείς δεν μένει πίσω. Όλες αυτές είναι προκλήσεις που θα μας απασχολήσουν συνολικά και νομίζω στο χέρι μας είναι να κάνουμε νικηφόρα και αυτήν την νέα αρχή»