Metron Analysis: «Κόκκινη κάρτα» σε κυβέρνηση, Πρωθυπουργό αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση

20 Φεβ 2025

Πτώση των τριών κυρίαρχων κομμάτων καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Πέμπτης (20/2).

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 22,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 11,3%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 7,9% , η Νίκη 1,9% , η Πλεύση Ελευθερίας 6,9%, η Νέα Αριστερά 2,5%, οι Σπαρτιάτες 0,3%, το ΜέΡΑ25 2%, η Φωνή Λογικής 3,7% και το Κίνημα Δημοκρατίας 2,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα καταλαμβάνουν: η Νέα Δημοκρατία 28,8%, το ΠΑΣΟΚ 14,6%, η Ελληνική Λύση 10,3%, το ΚΚΕ 9,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 8,9%, η Νέα Αριστερά 3,3%, οι Σπαρτιάτες 0,4%, η Φωνή Λογικής 4,8%, το Κίνημα Δημοκρατίας 3,1%, το ΜέΡΑ25 2,6%, η Νίκη 2,5%.

Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση ανεβαίνουν στο 68% και οι θετικές υποχωρούν στο 24%, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Με την εξαίρεση όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροδεξιοί, σε όλους τους άλλους αυτοπροσδιορισμούς έχουμε υποχώρηση των θετικών γνωμών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι θετικές γνώμες σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί υποχωρούν από το 47% στο 37%.

Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αγγίζει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, το 28% έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 67%.

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται με τη σειρά του δέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Η θετική αξιολόγηση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 14%, την ώρα που αρνητική, βρίσκεται στο 75%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παρατηρείται μείωση στις θετικές απόψεις και αύξηση στις αρνητικές για τον Νίκο Ανδρουλάκη στον ρόλο του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπόθεση των Τεμπών

«Υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών», απαντά το 71%, με το 26% να δηλώνει πως «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Η δημοφιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα

Θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ποσοστό 27%, με τις αρνητικές γνώμες να βρίσκονται στο 56%.

Εν αντιθέσει, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε θετικές και μάλλον θετικές γνώμες (50%).

Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι αφορά την απήχηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, πρώτη εμφανίζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να ακολουθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με τον Σωκράτη Φάμελλο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να τους ακολουθεί.

Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 29% και ακολουθεί ο Κανένας. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται μόλις στο 7%.

Εντός και εκτός τειχών

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνει τα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την κοινωνική ασφάλεια και τη συμπερίληψη. Συγκεκριμένα, το 52% δηλώνει ότι αισθάνεται «εκτός του κάστρου», ενώ το 46% δηλώνει ότι βρίσκεται «εντός του κάστρου».

Η πορεία της χώρας

  • 68% των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.
  • 26% θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή πορεία.
  • 5% δεν έχουν σαφή άποψη (“ούτε-ούτε”).
  • 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Η εξέλιξη της γνώμης τους τελευταίους μήνες:

  • Η αρνητική άποψη (προς τη λάθος κατεύθυνση) αυξήθηκε ξανά στο 68% τον Φεβρουάριο του 2025, μετά από πτώση στο 62% τους προηγούμενους μήνες.
  • Η θετική άποψη (προς τη σωστή κατεύθυνση) μειώθηκε στο 26%, έχοντας φτάσει μέχρι το 32% τον Δεκέμβριο του 2024.
  • Σε σχέση με το 2024

  • 45% των πολιτών δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από πέρυσι.
  • 40% θεωρούν ότι η κατάστασή τους παραμένει ίδια.
  • **Μόνο 15% αισθάνονται ότι είναι σε καλύτερη οικονομική θέση.
  • Διαχρονική τάση

  • Το ποσοστό όσων δηλώνουν χειρότερη θέση είχε πέσει στο 40% τον Ιανουάριο του 2025, αλλά ανέβηκε ξανά στο 45% τον Φεβρουάριο.
  • Το ποσοστό όσων δηλώνουν καλύτερη κατάσταση είχε φτάσει το 18% τον Ιανουάριο, αλλά μειώθηκε στο 15% τον Φεβρουάριο.
  • Τα στοιχεία δείχνουν μια επιδείνωση του αισθήματος οικονομικής ασφάλειας, με περισσότερους πολίτες να δηλώνουν οικονομικά πιεσμένοι.

  • Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

    Τα δεδομένα της δημοσκόπησης αποκαλύπτουν ότι η ακρίβεια και η οικονομία συνεχίζουν να είναι τα δύο κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτό υποδεικνύει πως η «κρίση του κόστους ζωής» βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής δυσαρέσκειας αυτή την περίοδο.