Κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Κράτος Δικαίου: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 74% απάντησε πως υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών στο δυστύχημα των Τεμπών. Στον αντίποδα, το 18% απάντησε πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν.
Σε αντίστοιχη ερώτηση για την υπόθεση των υποκλοπών, το 72% απάντησε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, την ώρα που το 13% απάντησε πως, η δικαιοσύνη λειτούργησε.
Ως προς το συνολικότερο πλαίσιο που διέπει την Δικαιοσύνη στη χώρα μας, το 88% απάντησε πως αυτό θέλει σοβαρές αλλαγές, ενώ μόλις το 11% απάντησε πως είναι επαρκές.
Αναφορικά δε με τον τρόπο ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το 88% διαφωνεί με τον ορισμό της από την εκτελεστική εξουσία καθώς «έτσι υπονομεύεται η ανεξαρτησία που πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη», ενώ το 11% λέει πως είναι ορθή πρακτική «γιατί έτσι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κράτους».
Ως προς το πώς θα πρέπει να διορίζονται οι δικαστές:
- Το 56% απαντά από μια αρχή που αποτελείται από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους φορέων
- Το 16% απαντά από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία
- Το 15% απαντά από τους ίδιους τους δικαστές
- Το 7% από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων
- Το 4% απαντά από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Ως προς το συνολικότερο πλαίσιο που διέπει την Δικαιοσύνη στη χώρα μας, το 88% απάντησε πως αυτό θέλει σοβαρές αλλαγές, ενώ μόλις το 11% απάντησε πως είναι επαρκές.