Μέτωπο Μακρόν κατά του λαϊκισμού

Οντίν Λιναρδάτου 07 Σεπ 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος  να πολεμήσει με κάθε τρόπο  την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Για αυτό στηρίζει απόλυτα και επίσημα  την πρόταση να υπάρξουν κοινές  πανευρωπαϊκές λίστες υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Ο γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα για να γίνει η αλλαγή αυτή είναι ιδανική μια που ετοιμάζεται να αποχωρήσει η Βρετανία αφήνοντας τις 73 έδρες της στο ευρωκοινοβούλιο.
Την ιδέα αυτή για τις πανευρωπαϊκές λίστες στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και η Ιταλία.
Φυσικά το κοινοβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει τελικά με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι εκλογές το 2019 αλλά οι  εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμφωνήσουν στις αλλαγές.
Η κίνηση αυτή εκτιμούν αναλυτές στη Γαλλία και την Ιταλία θα ενισχύσει σημαντικά τα  φιλοευρωπαϊκά κόμματα και θα τα κάνει πιο συμπαθή στο ευρύ κοινό.
Σε μία χρονική συγκυρία που πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΕ διαλύεται με την αποχώρηση της Βρετανίας μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση θα στείλει ένα μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα .
Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου στην επιτροπή  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση . Η Ρώμη είχε κάνει την πρόταση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής λίστας υποψήφιων ευρωβουλευτών ήδη από τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής.
‘ Αν θέλουμε να χτίσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να δώσουμε νέα ερεθίσματα στους πολίτες δημιουργώντας διεθνική  αντίληψη της πολιτικής στην πράξη και  πραγματικά ευρωπαϊκά  κόμματα “ δηλώνει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο ιταλός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκόζι .
Οι Ιταλοί ήλπιζαν ότι θα είχαν την στήριξη του γάλλου προέδρου όπως και συνέβη. Τη μεταρρύθμιση αυτή στηρίζουν και άλλες μικρότερες χώρες όπως είναι η Ελλάδα και το Βέλγιο.
Χαμηλό προφίλ  τηρεί μία ακόμα φορά η Γερμανία που διαμηνύει σε όλους τους τόνους  ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολιτικά και συμβολικά  κάθε αλλαγή στην ΕΕ  να έχει ευρύτατη αποδοχή.
Οι Γερμανοί  πάντως δύσκολα θα αποφασίσουν πριν τις εκλογές τους που γίνονται στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η στήριξη του Μακρόν σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιδράσει θετικά στην εξομάλυνση των σχέσεων Ρώμης  – Παρισίων , οι σχέσεις των δύο κρατών πέρασαν μεγάλη κρίση εξαιτίας του μεταναστευτικού , της Λιβύης αλλά και της εξαγοράς του γαλλικών συμφερόντων ναυπηγείου στις ακτές του Ατλαντικού.
Ο κ. Μακρόν ήδη από την εποχή της προεκλογικής του εκστρατείας είχε στηρίξει την ιδέα των ευρωπαίων φεντεραλιστών για ενιαίες λίστες υποψήφιων ευρωβουλευτών για τις εκλογές του 2019.
Από την  πρώτη στιγμή εκτίμησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του πως αυτή η μεταρρύθμιση θα ήταν ένα γερό χτύπημα στα ακροδεξιά , λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα που συνήθως σαρώνουν στις ευρωεκλογές.
Να θυμίσουμε ότι το  ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014 ενώ και στην Ιταλία , την Ολλανδία , το Βέλγιο , την Αυστρία και τη Γερμανία τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά.
Είναι βέβαιο πως το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των πανευρωπαϊκών λιστών.
Αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν μήπως η μεταρρύθμιση αυτή οδηγήσει τελικά στην αύξηση του αριθμού των γερμανών ευρωβουλευτών σε μια εποχή που η Γερμανία ελέγχει ήδη αρκετούς από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το Παρίσι προτείνει να υπάρχουν δύο λίστες . Η μία να είναι εθνική και η άλλη ευρωπαϊκή .
Ο ψηφοφόρος θα ψηφίζει στη μία περίπτωση έναν  ευρωβουλευτή από τη χώρα του ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα ψηφίζει έναν ευρωβουλευτή από τη διεθνική λίστα.
Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική πρόταση ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγεί με την πανευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο δεν θα ξεπερνά τους πενήντα . Όλοι οι ευρωβουλευτές είναι 750.
Η μεταρρύθμιση αυτή δεν απαιτεί αλλαγή των συνθηκών.
Η Γαλλία πιέζει για  να αλλάξει και  η ποσόστωση των εδρών που αναλογεί στην κάθε χώρα. Οι Γάλλοι λένε ότι  η σημερινή ποσόστωση  δεν ανταποκρίνεται στις νέες  δημογραφικές τάσεις.
Και υποστηρίζουν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει για να γίνει δικαιότερο και πιο αντιπροσωπευτικό για τους πολίτες .