Μετά την συμφωνία και πριν τις εκλογές

Παύλος Αθανασόπουλος 21 Μαρ 2014

Η συμφωνία με την τρόικα, που επετεύχθη μετά από μήνες πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Σηματοδοτεί την επιτυχία των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα και των θυσιών που υπέστη ο ελληνικός λαός.

Ασφαλώς δεν είναι έργο Σαμαρά, όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν για ευνόητους λόγους. Είναι αποτέλεσμα συνέχων προσπαθειών που άρχισαν παρά τα λάθη τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, η κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Βαγγελης Βενιζέλος σαν υπουργός Οικονομικών.

Τότε που η ΝΔ συναγωνίζονταν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιμνημονιακό δημαγωγία και μας παραμύθιαζε με τα διάφορα Ζάπεια. Φυσικά είναι μεγάλη η συμμέτοχη στην τελευταία φάση και του Αντώνη Σαμαρά. Όμως και πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε δικομματική κυβέρνηση, και όπως το κόστος, έτσι και οι επιτυχίες χρεώνονται και στους δυο εταίρους.

.

Η έκθεση της τρόικα αναγνωρίζει τα τεραστία βήματα που έχει κάνει η χώρα, τις σημαντικές βελτιώσεις στην δημοσιονομική προσαρμογή, την είσπραξη φορολογικών εσόδων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πολύ πριν από το χρονικό σημείο που υπολόγιζαν οι δανειστές είναι μεγάλη επιτυχία για την χώρα. Η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεραστία συμβολική σημασία σε ένα λαό που για χρόνια τώρα μονό πλήρωνε. Κι το σπουδαιότερο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές, για το τέλος του μνημονίου και της επιτήρησης από την τρόικα.

Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Τα δομικά προβλήματα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικής φοροείσπραξης, κράτους και πολιτικού συστήματος, που γέννησαν την κρίση παραμένουν και χρειάζεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν. Και να αντιμετωπιστούν με πνεύμα σεβασμού στην κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ισορροπία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι πάντα αναγκαίο. Κι αυτόν τον ρόλο μπορούν κυρίαρχα να τον παίξουν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Δυνάμεις που να συνδυάζουν την ριζική ανανέωση με την πείρα και την πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Γι αυτό έχουν τεράστια σημασία οι εκλογές που έρχονται.

Μέσα από αυτές πρέπει να διαφυλάξουμε και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της χώρας, να χαράξουμε την μεταμνημονιακή εποχή, να επεξεργασθούμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα χτυπά τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Γι αυτό στις ευρωπαϊκές εκλογές πρέπει να βγει ενισχυμένη η ΕΛΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Έτσι δίνουμε δύναμη και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για μια ριζική μεταρρύθμιση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Και στις τοπικές εκλογές πρέπει να βγουν νικητές τοπικά μεταρρυθμιστικά σχήματα. Ιδιαίτερα έχει σημασία η ενίσχυση της κίνησης των 5 δημαρχών.

Και βεβαία είναι τεράστιας σημασίας και σε συμβολικό επίπεδο η επανεκλογή στην πρωτεύουσα του κράτους του Γιώργου Καμίνη.