Μήνυμα «Αζερμπαϊτζάν 9/4»!

Λάρκος Λάρκου 13 Απρ 2025

Οι τριγωνικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας ελκύουν  πάντα το ενδιαφέρον. Το ειδικό βάρος τους, τα χαρακτηριστικά των ηγετων τους και η συγκυρία  φτιάχνουν ένα κοκτέιλ. Με τι περιεχόμενο; Προς ένταση ή σε ήρεμα νερά; Η είδηση:

·     Συνάντηση Τραμπ- Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στις 7/4. Ο πρώτος στο δεύτερο: «Οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις με την Τουρκία, νομίζω μπορώ να το λύσω. Αρκεί να είσαι λογικός. Πρέπει να είμαστε λογικοί», δηλώσεις στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο. Ύστερα τα είπε πιο ειδικά: «Μπίμπι, αν έχεις κάποιο ζήτημα με την Τουρκία, πιστεύω πραγματικά ότι θα καταφέρεις να το λύσεις. Ξέρεις, έχω εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία και τον ηγέτη της, και νομίζω ότι θα το λύσουμε. Ελπίζω να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα — και δεν νομίζω πως θα γίνει» (πηγή:  SigmaLive, 8/4)

·     Η «ελπίδα» Τραμπ πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά.  Πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας ανέφεραν στην «Χουρριέτ», 10/4 ότι «Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν στις 9/4 με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης για την αποτροπή ανεπιθύμητων επεισοδίων στη Συρία».

Στο ίδιο κλίμα ο υπεξ Χ. Φιντάν  είδε τη συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου ως «ουσιαστικά αγώνα εξουσίας μεταξύ των δύο ηγετών». Για τη Συρία ο ΧΦ αφού «αναγνώρισε την επιχειρησιακή πραγματικότητα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία» σημείωσε ότι «οι τεχνικές επαφές με το Ισραήλ συνεχίζονται για την αποτροπή συγκρούσεων στον εναέριο χώρο» σημειώνοντας «το περίπλοκο περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν τουρκικές, ρωσικές, ιρακινές και ισραηλινές δυνάμεις». Είναι πιθανώς η Τουρκία να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα του Ισραήλ στην νότια Συρία (λ.χ. είδος από no-fly zone (ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) σε περιοχές/ υψώματα που βλέπουν την Δαμασκό νότια. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και για τις δύο χώρες και η πρόθεση Τραμπ να παρέμβει για επίλυση τυχόν ζητημάτων μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας, δείχνει καθαρά προς τα πού πάει το τρένο.

•      Τι κάνει η Κύπρος μέσα σε αυτόν το κύκλο με τις ανακατατάξεις; Αρκετοί εύχονταν κάποιο είδους αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας, κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι επιτέλους έφτασε η ώρα να δικαιωθεί ο Παϊσιος και το όρομάν του. Για να μην δικαιωθεί όμως ο γέρων, «τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν στις 9/4» με στόχο την «αποτροπή ανεπιθύμητων επεισοδίων στη Συρία». Ο Παϊσιος όμως μπορεί να πάρει κυκλοφορήσει υπό άλλη έκδοση. Σύμφωνα  με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας «στις 9 Απριλίου 2025, μεταξύ των ωρών 10:00 και 12:00, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς με φίλες στρατιωτικές δυνάμεις». (Πηγή: omegalive, 9/4).

Πέρα από το διασκεδαστικό περί «συνεκπαίδευσης της ΕΦ», πέρα από το αμίμητο «με φίλες στρατιωτικές δυνάμεις», υπάρχει το πραγματικό ζήτημα για το πόσο ανεύθυνη είναι η ομάδα που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. 

Έχοντας δώσει δεκάδες δείγματα γραφής ότι το πραγματικό κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα Χριστοδουλίδη, σπαταλά το χρόνο ταξιδεύοντας και πωλώντας φύκια, παίζει με την παιδαριώδη σκέψη ότι στις πτήσεις από «φίλες δυνάμεις», ίσως  αντιδράσει η Τουρκία και έτσι η πενταμερής να πάθει ατύχημα. Η ομάδα ΝΧρ είναι πολύ εύκολα προβλέψιμη. Η ανεπίδεκτη μαθήσεως ομάδα, παίζει στο ερασιτεχνικό, καθώς δεν φαίνεται να μέλετησε επαρκώς το μήνυμα «Αζερμπαϊτζάν 9/4»!