Ήταν πολύς ο κόσμος στον «Ελληνικό κόσμο». Γέμισε από νωρίς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος εκφράζοντας τον σεβασμό και την αγάπη του για έναν πολιτικό που άλλαξε το παράδειγμα της πολιτικής στη χώρα μας και τίμησε το αξίωμα του πρωθυπουργού όσο πολύ λίγοι το έκαναν. Και όταν ο Κώστας Σημίτης προσήλθε στον χώρο, αθόρυβος και ταπεινός όπως πάντα, η συγκίνηση περίσσεψε μετατρέποντας την εκδήλωση σε μια απέραντη ανθρώπινη γιορτή όχι μόνον για τον πρωθυπουργό του εκσυγχρονισμού αλλά και για όλους όσους βίωσαν μαζί του τη συγκλονιστική περιπέτεια εκείνης της περιόδου.
Κανένας ομιλητής δεν μπόρεσε να αποφύγει να συνδυάσει τις προσωπικές του εμπειρίες και τις αναμνήσεις από την πολιτική του συμπόρευση με τον Κώστα Σημίτη. Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε συνολικά στη διαδρομή του, από τον αντιδικτατορικό αγώνα ως την οκταετή του διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι άξονας της πολιτικής του στόχευσης ήταν σταθερά ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, στο εξαιρετικό βίντεο που προβλήθηκε για τη ζωή του, επανέλαβε ότι αυτό που πάντα επεδίωκε ήταν «η πολιτική του συγκεκριμένου προς όφελος του πολίτη».
Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές της προετοιμασίας για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και στην αγωνία, ως την τελευταία στιγμή, για το «κλείδωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Ο Αριστείδης Αγαθοκλής θυμήθηκε τις δύσκολες ώρες στα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής όταν ο Σημίτης, με την ανυποχώρητη στάση του, πετύχαινε τη συμφωνία στο Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Γιάννης Βούλγαρης τέλος γύρισε το ρολόι του χρόνου στο πολιτικό άνοιγμα του Σημίτη ως πρωθυπουργού προς την Αριστερά, σπάζοντας για πρώτη φορά το αρνητικό κλίμα μετά το «βρώμικο ‘89».
Δεν ήταν όμως οι ομιλίες που έκαναν την ατμόσφαιρα ανθρώπινη και συγκινητική. Ήταν και οι βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί των ηγετών που συνεργάστηκαν μαζί του, του Μπιλ Κλίντον, του Ζακ Ντελόρ, του Ρομάνο Πρόντι, του Γιουνκέρ και άλλων που επιβεβαίωσαν το διεθνές κύρος του Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, το πιο σημαντικό ήταν η καθολική συμμετοχή των «εκσυγχρονιστών» που έσπευσαν να τιμήσουν τον πρωθυπουργό τους ανεξάρτητα από το δρόμο που τράβηξαν στη συνέχεια. Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το πολιτικό μέγεθος ενός σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού («προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ») που ανέβασε την Ελλάδα πολύ ψηλότερα.
Το μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Σημίτης κλείνοντας την εκδήλωση-γιορτή προς τιμήν του ήταν απολύτως συνεπές και αντάξιο της διαδρομής του: «Είναι δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι' αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο». Ένα μήνυμα παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας που καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε και να υπηρετήσουμε.