Δεν είναι λίγες οι φορές που γεγονότα στην ιστορία της Γαλλίας σημάδεψαν συνολικά την πορεία της Ευρώπης και όχι μόνον. Η πτώση της Βαστίλλης το 1789 και η νικηφόρα Γαλλική επανάσταση άνοιξαν το δρόμο για την ανατροπή της τυραννίας και της ολιγαρχίας. Το σύνθημα «Ελευθερία-ισότητα-αδελφοσύνη» εκφράζει μέχρι σήμερα τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Παρισινή Κομμούνα το 1871 που καταπνίγηκε στο αίμα, ήταν η πρώτη προσπάθεια πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης των εργατών και των ριζοσπαστικοποιημένων πολιτών με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Η Γαλλία αναδείχτηκε μέσα στα χρόνια, ως ο δημοκρατικός και πολιτιστικός φάρος της Ευρώπης.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στις Προεδρικές εκλογές του Απριλίου οι Γάλλοι πολίτες θα κληθούν, για μια ακόμα φορά, να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες. Αλλά και ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα ξαναζήσει στις μέρες μας τη φρίκη ενός πολέμου. Η επανεκλογή του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, θα ανασχέσει τις επιδιώξεις των φανερών και κρυφών θιασωτών του αυταρχισμού και θα δώσει νέα ώθηση στην πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι ούτε αδύναμη ούτε ανίκανη να αντιδράσει στις επιθέσεις που δέχεται.
Ενάμιση μήνα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και οι πλέον δύσπιστοι έχουν πεισθεί ότι το διακύβευμα του πολέμου δεν είναι η «απελευθέρωση των ρωσόφωνων» αλλά η συνέχιση της υλοποίησης του μεγαλοϊδεατισμού του Πούτιν που συμπεριφέρεται ως επικυρίαρχος στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η προκλητικά επιθετική στάση του Ρώσου Προέδρου δοκιμάζει ταυτόχρονα τόσο την ενότητα της Δύσης όσο και τις δημοκρατικές αντοχές της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς μια σειρά ηγετών, πολιτικών δυνάμεων και ακραίων κινημάτων εμφανίζονται, έμμεσα ή άμεσα, να «κατανοούν» τις πρακτικές του. Οι δυνάμεις του διεθνούς λαϊκισμού ακονίζουν τα μαχαίρια τους…
Μετά τη νίκη των υποστηρικτών του Πούτιν σε Σερβία και Ουγγαρία, η Προεδρική εκλογή στη Γαλλία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ένα αντιευρωπαϊκό πολιτικό συνοθύλευμα συσπειρώνεται απέναντι στον Μακρόν επιχειρώντας να ακυρώσει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που πήρε στη διάρκεια της θητείας του. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, αλλά για τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και της συγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης.
Η Μαρίν Λεπέν έδωσε σαφή εικόνα των προθέσεών της δηλώνοντας πριν μερικές μέρες ότι «ο Πούτιν θα μπορούσε να είναι ξανά σύμμαχος της Γαλλίας», ο Ζεμούρ κάνει ότι μπορεί για να την απαλλάξει από την ακροδεξιά ρετσινιά και ο Μελανσόν δεν σκέφτεται παρά το πώς θα απαλλαγεί από τον Μακρόν, με οποιοδήποτε τίμημα. Για μια ακόμα φορά, το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Γαλλία. Το βράδυ της 24ης Απριλίου, ο ήχος της Μασαλιώτιδας πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά ματαιώνοντας τα σχέδια των ρατσιστών, των αντιευρωπαϊστών και των κάθε λογής αριστερών τυχοδιωκτών. Η νίκη της δημοκρατίας επί του ολοκληρωτισμού περνάει μέσα από τη νίκη του Μακρόν.
Δημοσιεύεται και στα ΝΕΑ
Πηγή: www.tanea.gr