Ξεκινάει σήμερα η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη διετία 2025-26. Η επίσημη τελετή της εισόδου των Νέων Μη Μόνιμων Μελών πραγματοποιηθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στις 19:00 ώρα Ελλάδος (12:00 ΗΠΑ).
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης μαζί με τους ομολόγους του από τη Δανία, τη Σομαλία, το Πακιστάν και τον Παναμά θα συμμετάσχουν στην τελετή, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση των σημαιών των πέντε νεοεισερχόμενων χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας δίπλα στις σημαίες των υφιστάμενων μελών που αποτελούνται από τα πέντε Μόνιμα Μέλη (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και ακόμα πέντε Μη Μόνιμα (Σλοβενία, Αλγερία, Ν. Κορέα, Γουιάνα, Σιέρα Λεόνε) των οποίων η θητεία ολοκληρώνεται το 2025.
ην ευγνωμοσύνη του στα κράτη-μέλη που ψήφισαν την Ελλάδα και το αίσθημα ευθύνης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, εξέφρασε, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης στην ομιλία που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της τελετής ανύψωσης των σημαιών των χωρών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, που σηματοδοτεί την έναρξη της θητείας των νέων εκλεγμένων κρατών-μελών.
Ο κ. Σέκερης συνεχάρη τη Δανία, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία για την εκλογή τους και αναγνώρισε "την εξαιρετική υπηρεσία των απερχόμενων μελών" Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Ελβετία, Μάλτα και Μοζαμβίκη τα δύο τελευταία έτη.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος επιβεβαίωσε "τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ", υπογραμμίζοντας ότι "η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βασίζεται σε αξίες, όπως το διεθνές δίκαιο και αφοσίωση στην ειρήνη".
Ο κ. Σέκερης επανέλαβε την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι "η Ελλάδα προσβλέπει στο να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών" και τόνισε ότι η χώρα μας "κατά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της με συνέπεια και ακεραιότητα".
Κλείνοντας ο κ. Σέκερης είπε λίγα λόγια στα ελληνικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της στιγμής για την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή.
«Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε μήνυμά του για την έναρξη της θητείας της Ελλάδας
«Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει.
Η ανάληψη της ιδιότητας του Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την πραγματική αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου της Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, δήλωσε ο Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Συνιστά όμως- πρόσθεσε και μια πολύ σοβαρή υποχρέωση για τη χώρα μας, να διαμορφώσει και υλοποιήσει μια πραγματική εξωτερική πολιτική αρχών, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους. Με ανυπόκριτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.