Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Νάντια Γιαννακοπούλου 30 Ιουλ 2020

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία της ΟΗΕ, ώστε να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το γεγονός πως χρειαζόμαστε μία παγκόσμια ημέρα να μας υπενθυμίζει πως εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα της εκμετάλλευσης άλλων ανθρώπων απλώς και μόνο επειδή βρέθηκαν σε πιο ευάλωτη θέση από εκείνους είναι από μόνο του λυπηρό.

Ακόμη πιο λυπηρή είναι η αλήθεια των αριθμών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων κάθε χρόνο. Αναφερόμαστε σε ένα μαζικό, παγκόσμιας έκτασης , απάνθρωπο έγκλημα.

Ορισμένα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την εικόνα της ντροπής:

-          Οι γυναίκες και τα κορίτσια αναλογούν ήδη σε ποσοστό πάνω από 70% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας και σήμερα είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων (68%), ενώ τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων θυμάτων (23%).

-          Επίσης, σχεδόν μισά από τα καταγεγραμμένα θύματα (44%) είναι πολίτες της ΕΕ, με χώρες καταγωγής κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Τα υπόλοιπα θύματα (56%) προέρχονται κυρίως από Νιγηρία, Αλβανία, Βιετνάμ, Κίνα και Ερυθραία.

Η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή (56%) και πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 95%. Δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι αυτή με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση (26%), που πλήττει κυρίως τους άνδρες (80%). Τέλος, σε ποσοστό 18% έχουν καταγραφεί άλλες μορφές εμπορίας όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.

Δυστυχώς η κρίση του Κορωνοϊού απέδειξε ανάμεσα στα άλλα, πως δεν υπάρχουν σύνορα στην διάχυση του κακού κι αόρατου εχθρού και των συνεπειών του. Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε και ενέτεινε πολλές παγκόσμιες ανισότητες, δημιούργησε νέα εμπόδια και άφησε εκατομμύρια άτομα εκτεθειμένα σε μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, αναγκαστικού γάμου και άλλων εγκλημάτων.

Χρέος της Διεθνούς Κοινότητας , του Ο.Η.Ε και άλλων Διεθνών Οργανισμών είναι να σπάσουν το πέπλο της σιωπής, να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου , να επιφέρουν πλήγμα σε μία εμπορία τζίρου πολλών δις. ευρώ. Αποτελεί ντροπή να θυμόμαστε την έκταση του φαινομένου κάθε επέτειο και μετά να επικρατεί μία διεθνής συνενοχή. Αποτελεί ντροπή για όλους όσους έχουν την ευθύνη της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

 Χρέος κάθε Πολιτείας είναι:

-Να δώσει μέτρα και οδηγίες, που περιγράφουν τις διεξόδους και τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

-Να δοθεί η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση των θυμάτων σε υπηρεσίες υποστήριξης, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής, να τους παρασχεθεί εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής και επανένταξη εάν είναι δυνατόν.

- Να βελτιώσει τη συλλογή δεδομένων για καλύτερη παρακολούθηση και χάραξη πολιτικής ώστε να αναπτυχθούν μηχανισμοί προστασίας και αποτροπής περαιτέρω πρακτικών εκμετάλλευσης.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ας δεσμευτούμε ότι θα εργαστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας και τη χάραξη οικονομικών πολιτικών που δεν αφήνουν κανέναν πίσω.

Το περίπλοκο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν οι πολιτικές πρωτοβουλίες υποστηρίζονται και ενισχύονται από τη συνεργασία και την τεχνογνωσία ανθρώπων που ασχολούνται εξειδικευμένα με αυτό το νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να:

1. Ποινικοποιήσουν τη δράση όσων χρησιμοποιούν εν γνώσει τους υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία, εξασφαλίζοντας ότι όσοι εκμεταλλεύονται και καταχρώνται τα θύματα προσάγονται στη δικαιοσύνη.

2. Λάβουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων.

3. Αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και να εξασφαλίσουν ότι όλες οι κατηγορίες θυμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσης και λαμβάνουν την ίδια προσοχή.

4. Διασφαλίσουν ότι τα μέτρα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης στοχεύουν και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη.

5. Ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιβολή του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας, εντός και εκτός της ΕΕ.

6. Ενισχύσουν την ικανότητα αναγνώρισης των θυμάτων.

7. Παράσχουν στα θύματα ειδική βοήθεια και προστασία κατά φύλο και ηλικία.

8. Βεβαιωθούν ότι υπάρχουν εργαλεία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τα θύματα.

9. Αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ.

10.  Διαθέσουν επαρκείς πόρους, χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τη διαθέσιμη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ. 

Ας ελπίσουμε η σημερινή ημέρα να είναι ημέρα αφύπνισης.

Ας προσπαθήσει, ο καθένας από το ρόλο που διαδραματίζει στην κοινωνία να αναλάβει ηχηρές και ουσιαστικές δράσεις, συνειδητοποιώντας την ατομική ευθύνη του προκειμένου να μην ενισχύουμε τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων

Ας προλάβουμε την εξάπλωση και διάδοση νέων φαινομένων εμπορίας αθώων ανθρώπινων ψυχών από τα αδηφάγα μυαλά και συμφέροντα των διακινητών τους, που αδίστακτα εκμεταλλεύονται ακόμη και μια παγκόσμια υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση, ποινικοποιώντας όλες τις εκφάνσεις του human trafficking.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε πολλά και πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα