Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό τόνο στο παρόν σημείωμα αφού εξηγήσω: Εργάστηκα 35 χρόνια στο σύστημα Υγείας της χώρας και εξακολουθώ να απασχολούμαι επαγγελματικά με την Aσφάλεια και Ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας σε διεθνείς οργανισμούς. Έτσι αισθάνομαι την υποχρέωση να διαβάσω με προσοχή το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, μιας και εκεί τουλάχιστον εκδηλώνονται οι «προθέσεις» κάθε κόμματος που –ατυχώς- ελάχιστες γίνονται πραγματικότητα όταν έρχεται στην εξουσία.
-Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ακόμα και στις «προθέσεις» το κόμμα, εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέρνει να πείσει, ή καλύτερα δείχνει πόσο απαράσκευος είναι να κυβερνήσει (ξανά;)
Αλλά ας δούμε συγκεκριμένα τι εξαγγέλλει για την «Αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων»:
- « Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)»
Μα έπρεπε να είχε πληροφορηθεί δια του διατελέσαντος υπουργού Υγείας -8 μήνες τώρα- ότι υπάρχει ο νόμος 2889/2001 και ΥΑ του 2013 για την οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμό των αυτοτελών ΤΕΠ!
-Τι εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον εφαρμόσει, και κυρίως , τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστέψουμε ότι τώρα θα το πράξει;
- «Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και δημιουργία διαφανούς λίστα χειρουργείου και διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ με στόχο την ισότιμη, έγκαιρη και χωρίς συναλλαγές εξυπηρέτηση των ασθενών». Ένα-ένα εδώ:
Α. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ερωτηθεί; Τα προηγούμενα χρόνια κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος τηλεφωνικού ραντεβού προσέκρουε στις ισχυρές αντιδράσεις τους περί «ιδιωτικοποίησης». Τι τους μεταπείθει τώρα; Η αποχώρηση Λαφαζάνη;
Β. Η «λίστα Χειρουργείου»: Τι αφέλεια! Ας ρωτήσουν ένα εργαζόμενο στο χειρουργείο πως στήνονται οι λίστες από τους επίορκους χειρουργούς και αναισθησιολόγους.
Ας ρωτήσουν –ένα οπουδήποτε νοσηλευτή χειρουργικής κλινικής ή ένα ειδικευόμενο χειρουργό- πως αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία αρρώστων από επίορκους αναισθησιολόγους και επίορκους χειρουργούς –αν δεν έχει τακτοποιηθεί το «φακελάκι» ! Τους ενημερώνω ότι όλα αυτά τα χειρουργεία που αναβάλλονται ήταν διάφανα –δημόσια αναγεγραμμένα σε λίστες χειρουργείου.
- Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, καθώς και δημιουργία «Παρατηρητηρίου αστοχίας υλικών» και «ηλεκτρονικής αποθήκης» για όλες τις δημόσιες δομές. Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για σκόπιμη παραπλάνηση.
-Ποιους τοποθέτησε στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ο απελθών υπουργός Υγείας; Πόσο σχετική με τις προμήθειες και τα υλικά υγείας ήτο η νομικός κόρη του τέως προέδρου της Δημοκρατίας; Τι σύμβουλοι με ποια βιογραφικά πλαισίωναν την σύνθεση της επιτροπής;
Ας τους ενημερώσουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 νόμοι που αναφέρονται στις προμήθειες των Νοσοκομείων, και το σύστημα δεν χρειάζεται νέα νομοθεσία. Απαιτείται πολιτική διαχείρισης με πληροφορικά συστήματα διακίνησης υλικών. Μετά την παταγώδη αποτυχία του Παρατηρητηρίου Τιμών θα δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (αν γίνει κυβέρνηση) και Παρατηρητήριο Αστοχίας Υλικών, ως ευκαιρία τοποθέτησης νέων κομματικών φίλων.
- «Σύσταση γραφείων δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία». Μα κανείς δεν διαβάζει σε αυτό το κόμμα; Ούτε ο απελθών υπουργός Υγείας; Ας τους ενημερώσουμε ότι νομοθεσία για τη δημιουργία γραφείων των δικαιωμάτων των νοσοκομειακών ασθενών υπάρχει από το 1997, και ότι λειτουργούν από 5ετίας με (σχετική επιτυχία) γραφεία υποστήριξης του Πολίτη στα νοσοκομεία!
- «Εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ, σε συνεργασία με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις του». Αμάν με αυτό το ‘’άλλο’ το τόσο ευρύ στην ερμηνεία καθενός.
-Και τι είναι αυτό; Μια εύσχημη υπεκφυγή στο να μην αναφέρουν την έννοια της αξιολόγησης, της αξιοκρατίας και του ελέγχου της αποτελεσματικότητας. Και πως θα βρει τις «πιο έντιμες και αξιόπιστες» δυνάμεις; Με εγγραφή στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα πρότυπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ;
-Ποιος θα αποφασίσει για το ποιες δεν είναι έντιμες και αναξιόπιστες δυνάμεις (επαγγελματίες υγείας); Θα επαναφέρουμε ΣΥΡΙΖΟ-φρουρούς στην θέση Πρασινοφρουρών; Αυτό φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδιοργάνωση των νοσοκομείων. Έχετε κανένα παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που προβαίνει στα αντίστοιχα; Πείτε το μας να το πληροφορηθούμε και εμείς.
- «Διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των Διοικήσεων των νοσοκομείων». Εδώ τι να σχολιάσω; Καλύτερα να χρησιμοποιήσω την δήλωση του απελθόντα υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούσε τις παραιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων επειδή ήθελε να διορίσει τους «δικούς του διοικητές» μιας και θα ήταν «συνεργάτες του»! Είναι ένα δείγμα του πως αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την διασφάλιση της «δημοκρατικές λειτουργίας» . Αλλά ας τον πληροφορήσουμε πως τα σύγχρονα ευρωπαϊκά νοσοκομεία (εδώ και αρκετές δεκαετίες) επιλέγουν τους διοικητές τους όχι με τα δημοκρατικά φρονήματα -όποιος δεν τα διαθέτει άλλωστε συναντά τον εισαγγελέα- αλλά με βάση τα βιογραφικά , τις σπουδές , τις εμπειρίες στην διοίκηση. Τα δε νοσοκομεία ανακοινώνουν δείκτες αποδοτικότητας-αποτελεσματικότητας και έτσι επιλέγονται από τους γιατρούς που παραπέμπουν σε αυτά και από τους αρρώστους και τις οικογένειές τους.
Αν σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα –ενός κόμματος που μόλις τώρα τα στελέχη του παραιτήθηκαν από τους υπουργικούς θώκους- περιλαμβάνονται τόσες ανακρίβειες οφειλόμενες στην μη γνώση τουλάχιστον της κείμενης νομοθεσίας με την οποία ανέλαβαν πριν 8 μήνες να διοικήσουν, μπορεί ο (καλόπιστος) πολίτης εύκολα να φανταστεί την συνέχεια στην περίπτωση που ο λαός ανέθετε στον ΣΥΡΙΖΑ να διοικήσει ξανά.