Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις χθες, Σάββατο, ζητώντας να σταματήσει η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά των δυνάμεων επιβολής του νόμου, καθώς οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν από τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών της Μινεάπολις συνεχίσθηκαν για 12η ημέρα.
Μια συγκέντρωση στο Μνημείο Λίνκολν και πορεία στον Λευκό Οίκο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαμαρτυρία αφότου δημοσιοποιήθηκαν οι εικόνες που δείχνουν τον Φλόιντ, έναν άοπλο μαύρο με χειροπέδες, να κείτεται μπρούμυτα και να πασχίζει να αναπνεύσει ενώ ένας λευκός αστυνομικός έχει γονατίσει στον λαιμό του.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες σε πολλά αστικά κέντρα --ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Μαϊάμι-- καθώς και σε μικρές, αγροτικές κοινότητες σ όλη τη χώρα.
«Αισθάνομαι σαν να συμμετέχω στην ιστορία και σ ένα τμήμα της ομάδας των ανθρώπων που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο για όλους», λέει η Τζαμίλα Μουάχιμαν, μία κάτοικος της Ουάσιγνκτον που συμμετείχε στη διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο.
Μια από τις διαδηλώσεις με το σύνθημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) που προκάλεσαν έκπληξη ήταν η συγκέντρωση 150 έως 200 ανθρώπων στην πόλη Βάιντορ του Τέξας, περιβόητη για τις σχέσεις της με την Κου Κλουξ Κλαν.
Οι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πιο ήρεμες, σε σύγκριση με την οργή που είχε επικρατήσει στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες ήταν ωστόσο και πάλι ως επί το πλείστον ειρηνικές. Η εβδομάδα άρχισε με σποραδικά επεισόδια εμπρησμών και βανδαλισμών που οι αρχές και ακτιβιστές απέδωσαν σε μεγάλο μέρος σε υποκινητές και εγκληματικά στοιχεία.
Οι αρχές κατέφυγαν κατά διαστήματα σε βίαιες μεθόδους καθώς προσπαθούσαν να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, περιλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, όπου αστυνομικοί με γκλομπ και ειδική εξάρτυση διέλυσαν ειρηνικές διαδηλώσεις.
Οι συγκρούσεις αυτές το μόνο που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν ένα ευρύτερο κίνημα που ζητεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης και του τρόπου που αντιμετωπίζει τις φυλετικές μειονότητες.
«Ελπίζω ότι θα πετύχουμε πραγματικά κάποια αλλαγή των όσων συμβαίνουν. Άνθρωποι γονατίζουν και διαδηλώνουν και ικετεύουν εδώ και πολύ καιρό, φτάνει πια», είπε η 42χρονη διαδηλώτρια Καρτρίνα Φερνάντες κοντά στην είσοδο του Λευκού Οίκου. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πολλά περισσότερα».
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα
Η χθεσινή συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.
Πλήθη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ παρά τους κινδύνους για την υγεία εξαιτίας του κορονοϊού, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες επίσημες εκτιμήσεις για τη συμμετοχή.
Μεγάλη πορεία διαδηλωτών πέρασε μπροστά από το George Washington University Hospital, μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Χέρια ψηλά, Μην πυροβολείτε!», «Κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Στις συγκεντρώσεις στην Ουάσινγκτον, όπως και αλλού, συμμετείχαν άνθρωποι κάθε φυλής.
«Ως λευκός, επωφελούμαι από το status quo και έτσι το να μην διαδηλώσω και να μην εργασθώ ενεργά για να αποδομήσω τον θεσμικό ρατσισμό με καθιστά συνένοχο», λέει ο 40χρονος κυβερνητικός υπάλληλος Μάικλ Ντράμοντ εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο συμμετείχε στη διαδήλωση.
Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν χθες μικρότερος απ ό,τι προβλεπόταν ότι θα είναι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ ό,τι προβλεπόταν. Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.
Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στη γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ στο Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνας, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά σε μια εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό, η σορός του οποίου έχει εκτεθεί εκεί.
Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη στο Χιούστον, όπου ζούσε πριν μετακομίσει στην περιοχή της Μινεάπολις.
Στη Νέα Υόρκη, ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών διέσχισε χθες το απόγευμα τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και πέρασε στο Μανχάταν για να κάνει πορεία στο Μπροντγουέι, που ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημο. Χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Χάρλεμ, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετράγωνα προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.
Στη Φιλαδέλφεια,διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του Philadelphia Art Museum φωνάζοντας «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Άλλοι έκαναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.
Στη Δυτική Ακτή, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία στη Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο ενώ οδηγοί κόρναραν σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμοΑπό το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα για άλλη μια φορά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.
Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.
Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».
Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε σήμερα τον χορό της παγκόσμιας οργής. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, κρατώντας πανώ με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ όταν ο αστυνομικός που τον συνέλαβε γονάτισε στον λαιμό του, επί σχεδόν εννέα λεπτά
Στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, 700 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού, μολονότι οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις
Στο Βερολίνο, 15.000 διαδηλωτές ντυμένοι με μαύρα ρούχα κατέκλυσαν την Αλεξάντερπλατς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σε σιωπηρή διαμαρτυρία. Η Αστυνομία του Βερολίνου ζήτησε μάλιστα με ανάρτησή της στο Twitter να μην προσέλθει περισσότερος κόσμος, καθώς ήταν πλέον αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, αν και περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
Στο Παρίσι, οι δύο διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των δυνάμεων ασφαλείας είχαν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στον Πύργο του Άιφελ και στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το προεδρικό μέγαρο.
Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης και τη Βαρσοβία.
Στην Τύνιδα, περίπου 200 άνθρωποι ζήτησαν «δικαιοσύνη» και το δικαίωμα να «αναπνεύσουν» απέναντι στον «ρατσισμό που τους πνίγει»
Πιο περιορισμένης έκτασης ήταν οι διαδηλώσεις στην Ασία. Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση, όπως λένε, ενός Κούρδου τον οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί ενώ οδηγούσε και τον έριξαν στο έδαφος. Οι διοργανωτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter.
Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη.
Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή κινητοποίηση: ζήτησαν να αναρτηθούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, με υψωμένη τη γροθιά, που να κρατούν πλακάτ όπου θα εξηγούν γιατί στηρίζουν το κίνημα.
Πηγή: www.amna.gr