Μαζέψτε τους υπουργούς

Νότης Παπαδόπουλος 29 Ιαν 2015

Μια μικρή χαραμάδα έχει η κυβέρνηση να περάσει κάποιες θέσεις της με το νέο κλίμα που δημιούργησε στην Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κινδυνεύει να την χάσει  με την κακοφωνία των υπουργών της που συνεχίζουν τις υποσχέσεις για παροχές. Λες και η προεκλογική περίοδος δεν τελείωσε. Λες και δεν βλέπουν το γερμανικό τσουνάμι που έρχεται…

Εξηγούμαι:Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε δυο φορές μέσα στα τελευταία 24ωρα να περάσει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του: χαμηλοί τόνοι και γενναία στροφή στον ρεαλισμό!
Πρώτο δείγμα γραφής ,το βράδυ της Κυριακής: ο κ. Τσίπρας δήλωσε  με έμφαση ότι στόχος της χώρας δεν είναι η » αμοιβαία καταστροφική σύγκρουση » με την Ευρώπη αλλά «ούτε και η υποταγή» .
Με μία φράση – την οποία επανέλαβε και χτες στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου-  ήθελε να κάνει στους  δανειστές (αλλά και στους υπουργούς του) ότι όσα υπερβολικά είπαμε την προεκλογική περίοδο ξεχάστε τα – δεν υπάρχει θέμα ούτε μονομερών κινήσεων ούτε εξωφρενικών διεκδικήσεων όπως π.χ. του κουρέματος του χρέους.
Αυτό που ζητάει η Αθήνα – και έγινε ξεκάθαρο από την χθεσινή ομιλία του κ.Τσίπρα στο υπουργικό –  είναι έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα θα τηρήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην οικονομία με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με στόχο το εξής αντάλλαγμα: μέρος των ανεδαφικών πλεονασμάτων που ζητούν οι δανειστές να μπορεί να επενδυθεί στην οικονομία για να επιτρέψει μια πιο γρήγορη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη-  για όποιον δεν κατάλαβε αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει  τις τελευταίες μέρες σε όλα τα μεγάλα ξένα μέσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Ωστόσο, το μήνυμα  Τσίπρα- Βαρουφάκη το οποίο έγινε σαφές στο υπουργικό συμβούλιο και κεκλεισμένων των θυρών , δεν φάνηκε να το πήραν  οι περισσότεροι υπουργοί που συνέχισαν και χτες να υπόσχονται -σχεδόν με προκλητικό τρόπο – τα πάντα στους πάντες.
Ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα επαναπροσλάβει τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύθηκαν (γύρω στους 9.500 αν δεν κάνω λάθος) και θα καταργήσει τον θεσμό της διαθεσιμότητας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ,Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης «έπνιξε» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υποσχέθηκε φθηνότερο ρεύμα για όλους ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας έβαλε τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και πέταξε την COSCO στη θάλασσα. Βασιλιάς των παροχών ήταν ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα νομοθετήσει κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και δεν θα επιτρέψει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης….
Με άλλα λόγια η Αθήνα λέει στους δανειστές ότι το ελληνικό  το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει κάθε χρόνο 27 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ελλείμματα του ασφαλιστικού ενώ οι πολίτες της χρεοκοπημένης Ελλάδας θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 χρόνια την ώρα που οι  πολίτες της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης – της Γερμανίας-   συνταξιοδοτούνται αφού έχουν περάσει το 67ο έτος !
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πηγές της ΕΚΤ διέρρεαν χτες ότι μπορεί να σφίξει ο κλοιός γύρω από τις ελληνικές τράπεζες ,το χρηματιστήριο  έπιασε για μία ακόμη συνεδρίαση πάτο, τα spread συνέχισαν την ανηφόρα και οι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται για νέες  υποβαθμίσεις της χώρας.
Όσα δεν πέτυχε η προεκλογική κινδυνολογία   θα το πετύχουν οι γενναιόδωροι -με τα λεφτά των Γερμανών- υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα σε μία στιγμή ,μάλιστα που όλος ο κόσμος έχει βάλει την Ελλάδα στον μεγεθυντικό φακό!
Το ξαναλέμε: αν η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μία μικρή πιθανότητα να πετύχει κάποιους από τους στόχους της τις επόμενες βδομάδες  και να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση με τον τοίχο της Γερμανίας , θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα, οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και πάνω απ όλα αυτοσυγκράτηση.
Το ελληνικό κράτος  έχει άδεια ταμεία και η χώρα κρέμεται πάλι από μία κλωστή .Μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνον εάν οι Γερμανοί βάλλουν νερό στο κρασί τους για μια μικρή χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα πιεζόμενοι από τους Γάλλους ,τους Ιταλούς και τους Ισπανούς που ζητούν -χρόνια τώρα- αλλαγή πορείας από το Βερολίνο  .

Πρέπει όμως να πεισθεί πρώτα ο κ. Σόιμπλε  ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα  έχει σοβαρό σχέδιο εξόδου  από την κρίση  και ότι είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει γρήγορα χωρίς να  κοστίσει ούτε 1 ευρώ παραπάνω στον Γερμανό πολίτη. Με αυτά που λένε καθημερινά οι νέοι υπουργοί πως μπορεί ποτέ η γερμανική πλευρά να πάρει στα σοβαρά την Αθήνα;