Η ε/κ ηγεσία διεκδικεί να τιμωρηθεί η Τουρκία στα διεθνή φόρα. Εφόσον γίνει αυτό, τότε η Τουρκία θα αποδυναμωθεί και θα κάνει αυτό που θέλουμε. Ας πούμε το παράδειγμα με τους S300, ας πούμε το παράδειγμα με τις κυρώσεις την τελευταία τριετία. Επειδή στην πολιτική μόνο το αποτέλεσμα έχει σημασία, ας θέσουμε το ερώτημα; Πέτυχε ή απέτυχε αυτή η διεκδίκηση; Αν πέτυχε πότε και πώς εκδηλώθηκε η επιτυχία; Αν απέτυχε γιατί απέτυχε και ποια είναι η εξήγησή της;
Παρακολουθούμε τις ειδήσεις για το Ουκρανικό και βλέπουμε ότι η Τουρκία κερδίζει εντυπώσεις διεθνώς, χάρις στην ισορροπημένη πολιτική της έναντι των εμπολέμων. Τι θέλαμε να κάνει; Προφανώς να γίνει μέρος των προβλημάτων για να χαίρονται στη νήσο οι προφήτες-«είδες που το λέγαμε; Καταρρέει η Τουρκία...».
Τα δεδομένα δείχνουν πως η ηγεσία της Ε/Κ κοινότητας δεν έχει πετύχει κάποιο μεγάλο στόχο, παρά τις μεγαλοστομίες σε επετείους και στα κυριακάτικα μνημόσυνα. Γιατί, κατά κανόνα, αποτυγχάνουμε;
-
Γιατί δεν συλλαμβάνουμε τα σημεία των καιρών
-
Γιατί γινόμαστε δέσμιοι μιας ρητορείας που μάς καθηλώνει στην ακινησία.
-
Γιατί πιστεύουμε πως το «δίκαιο» φέρνει «βοήθεια» και όχι πως τα κοινά συμφέροντα κινητοποιούν την αλληλεγγύη.
Οι άλλοι κινούνται και όταν εσύ μένεις ακίνητος τότε... πέφτεις. Κινήσεις, συνέργειες, νέοι ρόλοι. Για όσους θέλουν να είναι παίκτες στην εποχή που διαγράφει το Ουκρανικόν.
Α. Ισραήλ με Αίγυπτο, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Μαρόκο στις 27 Μαρτίου σε συνάντηση στην έδρα του πρώτου. Συν ΗΠΑ. Πραγματική πενταμερής: Στο πιάτο η συνεργασία των πέντε κατά της επιρροής του Ιράν στην Μ. Ανατολή. Νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική οικοδομείται. Ποιος θυμάται τις περίφημες τριμερείς στη Λευκωσία και αλλού! Πυροτεχνήματα! Εικονικές τριμερείς οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπεξ αποκτούν «Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας με χώρες της περιοχής και Εθνικό Συντονιστικό Μηχανισμό για θέματα Τριμερών Συνεργασιών», 6/2/ 2021. Απίστευτο αλλά έτσι ακριβώς γράφει η ανακοίνωση!
Β. Αγωγοί ενέργειας από την Μ. Ανατολή και την Α. Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Στις διαδρομές, Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος. Κόμβος το Τζεϊχάν στην Ν. Τουρκία. Η Turkiye (28/3) γράφει: «Υπό το πρίσμα των ανακαλύψεων στη Μεσόγειο, περίπου 5 δις κυβικά μέτρα αερίου ενδέχεται να προέρχονται από το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, 20 δις κυβικά μέτρα μπορεί να προέρχονται από τις ανακαλύψεις στο νότιο κομμάτι της Κύπρου».
Γ. Η γερμανική δεξαμενή σκέψης «Konrad Adenauer» εισηγείται «προώθηση της συνεργασίας Βερολίνου-Άγκυρας για να αντιμετωπιστούν τα ενεργειακά προβλήματα και οι προκλήσεις ασφαλείας». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη για την μεταφορά ΦΑ από την Κασπία, την Κ. Ασία, την Μ. Ανατολή και την λεκάνη της Α. Μεσογείου».
Δ. Σύμφωμα με είδηση του Reuters στις 26/3, ο ευρωπαίος Υπεξ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως «το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι πολύ κοντά σε συμφωνία που θα ανανεώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015» (οι 8 παγκόσμιες δυνάμεις είναι: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΜΒ, Γαλλία, Γερμανία, ΟΗΕ, ΕΕ).
Ε. Νέα προσέγγιση ανάμεσα στην Γαλλία, την Τουρκία, και την Ιταλία. «Θα συζητήσουν για το αντιπυραυλικό σύστημα Eurosam, την κοινοπραξία Γαλλίας-Ιταλίας», Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ντράγκι όπως το συζητήσαμε και με τον Μακρόν» δήλωσε ο Τ. Ερτογάν.
Στ. Προηγήθηκαν: Ομαλοποίηση των σχέσεων Αρμενίας-Τουρκίας. Βήματα προσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ να μεταβαίνει στην Άγκυρα και τον Τσαβούσογλου στην Ιερουσαλήμ. Συνάντηση Ερτογάν-Μητσοτάκη με στόχο μια «θετική ατζέντα» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ζ. Μέσα σε όλη την κοσμογονία των ανακατατάξεων, η Κύπρος εμφανίζει αταλάντευτη συνέπεια στην απραξία. Δεν έχει να πει τίποτε. Απούσα σε όλα. Ο Αναστασιάδης πήγε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ και έβγαλε ανακοίνωση από 700 λέξεις για να πει πώς «θέλει ΔΔΟ» και πόσο καλά είναι τα ΜΟΕ. Όταν την είχε επί του συγκεκριμένου (Έξι Σημεία, Πλαίσιο Γκουτέρες) και με σοβαρό Τ/Κ ηγέτη, έκανε τα πάντα για να την εξοντώσει. Μαρμαρωμένες πολιτικές για όσους έχουν επιλέξει την «ασφάλεια» της απραξίας. Όσο χάνουν την ουσία, τόσο το ρίχνουν στις... δηλώσεις. Το κυπριακό στο ψυγείο και ο Κασουλίδης με ΜΟΕ. Με μηδενικό αποτέλεσμα και βέβαια με υψηλό κόστος για όλη την Κύπρο. Η νομοτελειακή εξέλιξη μιας πολιτικής που βασίστηκε στο ψέμα και την παραπλάνηση.
Η μόνη επιτυχία αφορούσε την πολιτική που οδήγησε στην ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Κανένας κυπριακός σχηματισμός δεν στήριξε τα «δύο Ελσίνκι»-6 Μαρτίου 1995, 11 Δεκεμβρίου 1999. Στο Ελσίνκι 1, η Κύπρος εξασφάλισε τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών και η Τουρκία εξασφάλισε ημερομηνία για έναρξη της Τελωνειακής της Ένωσης με την ΕΕ. Στο Ελσίνκι 2 η Κύπρος πέτυχε ένταξη, με ή χωρίς λύση, και η Τουρκία τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.
Η ρεαλιστική ανάγνωση αυτής της στρατηγικής προτείνει και σήμερα ευκαιρίες. Αλλά για να προκύψουν χρειάζεται η Λευκωσία να εργαστεί με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού, όχι με βάση τους πανηγυρικούς της ημέρας. Οι άλλοι αναμένουν να δουν κάποιο σήμα. Χωρίς επίλυση οι αγωγοί ενέργειας θα τρέχουν ερήμην μας, χωρίς αγωγούς δεν επιλύονται (μερικώς) μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Χωρίς να αξιοποιούμε τα σημεία των καιρών, κανένας δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά!