Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια έξαρση του δόγματος Νταβούτογλου σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης όπως δηλώσεις και πρωτοβουλίες για τη λεγόμενη αραβική άνοιξη, άμεση παρουσία στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας , σχέδια για κατασκευή αεροπλανοφόρου κλπ.
Ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν εμφανίζονται συνεχώς σαν πολιτικοί νεόπλουτοι διαλαλώντας το σημαίνοντα ρόλο που παίζουν ή μπορεί να παίξουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Πολλές φορές, πίσω από αυτό διακρίνεται μια λανθάνουσα λογική για την επαναφορά του χαλιφάτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όμως εδώ κάνουν ένα σοβαρότατο λάθος πολιτικής στρατηγικής. Οι μεγάλες πολιτικές δεν διαφημίζονται κάθε μέρα με το παραμικρό αλλά έχουν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στόχους.
Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει ότι τα όρια της στρατηγικά είναι αυτά του υπεργολάβου των ΗΠΑ ή ακόμα και ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στρατηγική για την περιοχή καθορίζεται από τις ΗΠΑ και την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών της ευρύτερης περιοχής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αλλά και από τις σχέσεις Ρωσίας Δύσης σε επίπεδο γεωστρατηγικών ισορροπιών.
Τώρα όσον αφορά τις αμετροέπειες αλλά και τις απειλές κατά Κύπρου και Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης, την προηγούμενη βδομάδα και ενώ η Κύπρος βρισκόταν εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλες και σε σαφώς μειονεκτική θέση μετά το αρχικό όχι που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί κατάλληλα , το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας θέλοντας να εκμεταλλευτεί την όλη ρευστή κατάσταση εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας για νέα κρίση στο νησί εάν οι φυσικοί πόροι της Κύπρου χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε ταμείο αλληλεγγύης χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων .
Λίγες μέρες μετά δια στόματος Αχμέτ Νταβούτογλου η Τουρκία επανήλθε σημειώνοντας πως αν η νότια Κύπρος ως είθισται να την αποκαλεί επιμείνει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους χωρίς την συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων η Τουρκία είναι έτοιμη να προτείνει μέχρι και τη διχοτόμηση του νησιού
Στην ουσία η Τουρκία δεν είπε τίποτα καινούργιο , αφού οι πρόσφατες δηλώσεις είναι επανάληψη όσων είχε πει όταν προέκυψε το θέμα περίπου τρία χρόνια πριν. Αυτό όμως που έχει αλλάξει είναι η κατάσταση στην Κύπρο ε ξου και η ανησυχία .
Όμως η κρίση στην Κύπρο και η ανικανότητα της ευρωζώνης να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους , δεν μπορεί να αλλοιώσει τα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που συνιστούν θεμελιώδεις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.
Η Τουρκία ακολουθώντας σταθερά την προκλητική της πολιτική αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή δημοκρατία αλλά και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ειρήσθω εν παρόδω επιθυμεί να ενταχθεί ανεξάρτητα αν το τελευταίο διάστημα δεν συνιστά μια από τις άμεσες προτεραιότητες της .
Η ηγεμονική στάση της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί στο πλαίσιο τω φιλοδοξών της ως περιφερειακής δύναμης , η οποία αποτελεί ήδη σημαντικό ενεργειακό κόμβο , είναι μέλος της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομίων του κόσμου και μέλος του ΝΑΤΟ με μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή .
Αυτό που προσδοκά η Άγκυρα είναι προφανές . Την ανάδειξη της ως κραταιάς δύναμης στην περιοχή και στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ που τόσο διαφημίζει για λόγους εντυπώσεων περισσότερο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να φανεί έτσι .
Για την Ελλάδα η διεθνής υπόσταση και ασφάλεια της Κύπρου συνιστούν απόλυτη εθνική προτεραιότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιληφθεί ότι κάθε άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά αμφισβήτηση της δυνατότητας της ίδιας της Ευρώπης να χαράζει και να εφαρμόζει μια αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας του ευρωπαϊκού χώρου.
Για τους υπερφίαλους Ερντογάν και Νταβούτογλου καλόν είναι να θυμούνται τον Τούρκο Ναύαρχο που τον έστειλε ο Σουλτάνος να βρει τη Μάλτα και γύρισε πίσω λέγοντας “Μάλτα Γιοκ” , αλλά και τον λαϊκό θυμόσοφο για το μυρμήγκι που όταν έβγαλε φτερά χάθηκε γιατί το πήρε ο αέρας.
Η Βασιλική Σουλαδάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστήμιου και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ