Μακρόν: Ποιος με χρηματοδοτεί

Οντίν Λιναρδάτου 06 Μαϊ 2017

Ο Μακρόν δηλώνει  ανοιχτά τις πηγές χρηματοδότησης του προεκλογικού του αγώνα . Η Μαρίν Λεπέν τηρεί και σε αυτό σιγή ιχθύος .
Στη Γαλλία ιδιώτες μπορούν να διαθέτουν το χρόνο μέχρι και 7.500 ευρώ για ένα κόμμα και για τον προεκλογικό αγώνα ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές μέχρι 4.600 ευρώ,  εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν  κόμματα  και υποψήφιους . Στόχος της αυστηρής νομοθεσίας να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επιρροής και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες.
Μέχρι σήμερα το πολιτικό κίνημα του Μακρόν συγκέντρωσε εννέα εκατομμύρια ευρώ από δωρεές. Τα χρήματα προέρχονται από 35.000 ιδιώτες, οι οποίοι έδωσαν κατά μέσο όρο 257 ευρώ.
Το  Μάρτιο ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πήρε δάνειο από μια τράπεζα ύψους 8 εκατομμύρια ευρώ. Στη Γαλλία κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο και οι υποψήφιοι μπορούν να δανείζονται χρήματα από τράπεζες, από επιχειρήσεις ή από ιδιώτες.
Μετά τις εκλογές, το γαλλικό κράτος τους επιστρέφει  σχεδόν το μισό ποσό που έχουν δώσει για την προεκλογική  τους εκστρατεία υπό την προϋπόθεση να έχουν πάρει   5% στις εκλογές . Και ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν πήρε δάνειο 8 εκατομμύρια  ευρώ.
Η Μαρίν Λεπέν δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα στοιχεία για την χρηματοδότηση του προεκλογικού της αγώνα και είναι βέβαιο ότι οι εισφορές των 85.000 μελών του κόμματος της δεν είναι αρκετές για τη χρηματοδότηση του.
Συχνά οι αρχές ερευνούν πως χρηματοδοτείται το Εθνικό Μέτωπο . Βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι του 2016 πήρε δάνειο 3 εκατομμύρια  ευρώ από ρωσική τράπεζα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με  την Μαρίν Λεπέν τελευταία φορά στις 24 Μαρτίου αυτού του χρόνου. Να επισημάνουμε ότι ήταν η τέταρτη επίσκεψή της στο Κρεμλίνο το οποίο τη στηρίζει απόλυτα εδώ και χρόνια.
Ο ευρωπαϊστής  πρωθυπουργός της Βουλγαρίας  Μπόικο Μπορίσοφ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές  με τρία εθνικιστικά κόμματα όμως . Γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ.
Ο Μπορίσοφ είναι παλιός πολιτικός και έχει διατελέσει πρωθυπουργός άλλες δύο φορές. Είναι ένας από τους ελάχιστους αρχηγούς κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που τηρεί σταθερά φιλοευρωπαϊκή στάση και το κόμμα του είναι μέλος του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Ο Μπορίσοφ δεν κρύβει τη συμπάθειά του για την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Η ανησυχία όμως παραμένει μία που τα   άλλα  τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι εθνικιστικά . Η Βουλγαρία αναλαμβάνει  την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2018 . Πρόκειται για   μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και η Σόφια θα κληθεί να διαχειριστεί  τόσο τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία για το Brexit όσο και το  δύσκολο θέμα της περαιτέρω διεύρυνσης της Ένωσης. Για το λόγο αυτό ο βούλγαρος πρωθυπουργός αποφάσισε να συστήσει ένα νέο υπουργείο που θα ασχοληθεί με την ευρωπαϊκή προεδρία . Επικεφαλής  θα είναι η στενή του συνεργάτιδα  Λιλιάνα Πάβλοβα.
Σε ένα άλλο νευραλγικό πόστο, αυτό του υπουργείου  Εξωτερικών θα βρεθεί η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα που θα γίνει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , η οποία θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκινάει η κυβέρνηση του  Μπορίσοφ για τη δικαιοσύνη. Η Βουλγαρία θεωρείται η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ και η  Κομισιόν  της έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Aυτό που μπορεί να ειπωθεί πάντως με βεβαιότητα  λένε αναλυτές είναι ότι και  η νέα κυβέρνηση θα φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα του Μπορίσοφ  . Μάλιστα όπως εκτιμούν πολλοί ο ίδιος θα αδράξει την ευκαιρία της βουλγαρικής προεδρίας για να παρουσιάσει τον εαυτόν του ως τον κυρίαρχο  εκφραστή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών  στη Βουλγαρία.
Ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά τα άγρια επεισόδια στο κοινοβούλιο  , την εκλογή του αλβανόφωνου   προέδρου της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι  και την άρνηση του προέδρου της χώρας Ιβανόφ να επιτρέψει στον ηγέτη της  Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης  Ζόραν Ζάεφ  να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συνεργασία των αλβανικών κομμάτων.
ΗΠΑ , ΕΕ , ΝΑΤΟ και Βερολίνο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και εκπρόσωποι τους ήδη συναντώνται με τον Τζαφέρι αν και τόσο  ο Ιβανόφ όσο και ο Γκρούεφσκι εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως η εκλογή του δεν ήταν νόμιμη.
O Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε ξεκαθάρισε ότι  το κυβερνητικό πρόγραμμα  περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της κρατικής ενότητας, τον σεβασμό του Συντάγματος και τις ευρωατλαντικές προοπτικές της χώρας του .  Ο Ζάεφ τόνισε ότι “ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει καμία απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας της ΠΓΔΜ. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εφευρέσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι προκειμένου να αποτρέψει την αλλαγή εξουσίας – και ο πρόεδρος τον βοηθά σε αυτό. Η αιτία είναι γνωστή: Φόβος ενώπιον της αλλαγής, η οποία θα έφερνε δικαιοσύνη για όλους.”