Της απεσταλμένης της Μεταρρύθμισης Χριστίνας Πουλίδου
Λίγο αμήχανος αλλά αποφασιστικός, αμυδρά τρακαρισμένος αλλά με μια εσωτερική αυτοπεποίθηση, με μια νεότητα εκτυφλωτική, έναν λόγο ζωντανό, νευρικό, ορμητικό, με μια παρουσία καθηλωτική ο «κύριος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας» Μανουέλ Μακρόν καλωσορίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρό του, τον ιταλό συντηρητικό Αντόνιο Ταγιάνι.
«΄Εχω μια βαθειά πεποίθηση: πιστεύω στην ευγένεια και την πολυπλοκότητα της δημοκρατικής επιλογής» έθεσε ευθύς εξαρχής τα διαπιστευτήριά του ο Μανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας με συγκίνηση πως «η απάντηση στον αυταρχισμό, δεν μπορεί να είναι η αυταρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας».
Αφοσιωμένος ευρωπαίος, ο γάλλος Πρόεδρος σκιτσάρισε στη συνέχεια, με τρείς γραμμές το ευρωπαϊκό μοντέλο: «Είμαστε μια μοναδική γεωγραφική ενότητα στον πλανήτη και θέλουμε να προστατεύσουμε τις ατομικές ελευθερίες μας και τις κοινωνικές αξίες μας» τόνισε «και να προχωρήσουμε την Ευρώπη της όλο-και-μεγαλύτερης σύγκλισης».
Ο γάλλος ηγέτης έγινε ιδαίτερα θερμά δεκτός απ΄τους ευρωβουλευτές, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποδέχθηκε το αίτημά τους όχι απλά να εκφωνήσει μια ομιλία, αλλά να συζητήσει μαζί τους σε μια διαδικασία τριών ωρών. Και ο Μανουέλ Μακρόν έμεινε εκεί – σημειώνοντας και απαντώντας σε δύο γύρους σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν.
Ας συνοψίσουμε τα κύρια σημεία της στρατηγικής που ξεδίπλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και των απαντήσεων που έδωσε σε συγκεκριμμένα ζητήματα:
* η καθιέρωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας είναι η απάντηση στους μεγάλους μετασχηματισμούς της υφηλίου. Οι συμπολίτες μας ζητούν απ΄την Ευρώπη να τους προστατεύσει απέναντι στον κόσμο και η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι ο μηχανισμός που θα επιτρέψει: την ενίσχυση της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, την περαιτέρω καθιέρωση της οικονομικής και εμπορικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας, την προστασία των δικών μας νόμιμων συμφερόντων, την αλληλεγγύη μας στο κλίμα και την ενέργεια, την προστασία μας στον ψηφιακό κόσμο, τη διευκόλυνση των χωρών που ενσωματώνουν μεταναστατευτικούς πληθυσμούς.
* η εκκίνηση μιας διαδικασίας διαβούλευσης με τον πολίτη είναι σήμερα επιβεβλημένη. Η συνεχής αμφισβήτηση του πλαισίου πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί η ειρήνη, η αλλαγή των θεμελίων της βιομηχανικής εποχής, η υποκίνηση των παθών για κατεδάφιση όσων δεν είναι εφικτό να οικοδομήσουμε, καθιστούν αναγκαία μια δύσκολη, ακανθώδη, ειλικρινή συζήτηση με τους πολίτες. Πρέπει να εμψυχώσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση, γιατί το ευρωπαϊκό μας μοντέλο δομικά σημαδεύεται από έναν ευάλωτο χαρακτήρα, που επιβάλλει την καθημερινή, από κοινού, προάσπισή του.
* το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων πρέπει να είναι ορατό, αλλά δεν είναι της παρούσης η δέσμευση σε ένα ενταξιακό χρονοδιάγραμμα. Απαντώντας στη θέση που ανέπτυξε σχετικά ο Πρόεδρος Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο Μ.Μακρόν διαφοροποιήθηκε – «πρέπει να προηγηθεί η εμβάθυνση της Ευρώπης, ο μετασχηματισμός της σε ένα πιο λειτουργικό μοντέλο, πριν προχωρήσουμε την περαιτέρω διεύρυνσή της» τόνισε και υπογράμμισε ότι σε αυτή την πορεία «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε όποιον δεν θέλει να προχωρήσει, να εμποδίζει τον βηματισμό των άλλων».
* το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν εξαντλείται στο σχήμα που υπονοείται από την ορολογία του «γαλλο-γερμανικού άξονα». Αποστασιοποιούμενος από το σχετικό γλωσσικό στερεότυπο, ο Μανουέλ Μακρόν μίλησε για την «παλλόμενη δημοκρατία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», που ξεπερνά τη λειτουργία των επιμέρους «πυρήνων» .
* για να ξεφύγουμε από την «τοξική συζήτηση» περί των ποσοστώσεων υποδοχής της μεταναστευτικής ροής από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ο γάλλος Πρόεδρος πρότεινε στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτεί απευθείας όσες τοπικές κοινότητες υποδέχονται και εντάσσουν πρόσφυγες στις κοινωνικές δομές τους.
* οι επιθέσεις στη Συρία έγιναν «εντός ενός πλαισίου νομιμότητας, πολυμερούς συνεργασίας, ήταν στοχευμένες και δεν είχαν ανθρώπινα θύματα» υπογράμμισε. Απαντώντας στην κριτική πως δεν είχε την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ, ο γάλλος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι «επανειλημμένα είχε παρεμποδιστεί η απόφαση από τον ΟΗΕ. Και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στον κυνισμό όσων τορπιλλίζουν την πολυμερή συνεργασία». Με ιδιαίτερη έμφαση εξάλλου, ο Μ.Μακρόν επέκρινε όσους «ενώ δήλωναν συγκλονισμένοι από τις εικόνες των σκοτωμένων γυναικών και παιδιών από χλώριο, σήμερα μας ζητούν να μείνουμε στις καρέκλες μας με τα χέρια δεμένα. Γιατί; Οι αρχές και τα δικαιώματα είναι για μας και η πραγματικότητα είναι για τους άλλους;» αναρωτήθηκε.
Ο γάλλος Πρόεδρος αναμφίβολα τράνταξε τις σκέψεις και τις συνειδήσεις των ευρωβουλευτών που βρέθηκαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Είναι ένας πολιτικός με κατασταλλαγμένες αρχές, με βαθειά προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με αγωνιστική αφοσίωση στην προάσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου. «Η Γαλλία επέστρεψε!» ήταν το σχόλιο του Γιούνκερ. Και καλό δρόμο να έχει, είπε κάποιος απ΄τα καθίσματα της Επιτροπής.