Μάκης Παπούλιας: Για μια Αριστερά που τόσο διαφέρει από την σημερινή

24 Ιουν 2017

Του Αντώνη Γαλανόπουλου – από το thetoc.gr

Είχε από όλα η σύναξη στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου στην οδό Πανεπιστημίου.

Συγκίνηση, χιούμορ, ιστορίες αναμνήσεις, εικόνες, μυρωδιές. Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός του Μάκη Παπούλια. Να μιλήσει για τη ζωή του μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Πόσο η φόρα ήταν μεγάλη…» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Και αν ο ίδιος ο δημιουργός – πάντα μετριόφρων και σεμνός – «μέτρησε» τελικά το πήδημα μικρό, οι παριστάμενοι είχαν άλλοι άποψη. Την συνόψισε εύστοχα ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Ο κύκλος της αφήγησης κλείνει στην γενέθλια γη του συγγραφέα. Μια ολοκληρωμένη ζωή που δείχνει έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Τελικά το πήδημα δεν ήταν τόσο μικρό» απεφάνθη ο Δήμαρχος μέσα σε χειροκροτήματα.

Η παρουσίαση του βιβλίου διήρκησε πολύ ώρα. Μίλησαν για αυτό ο Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής Α΄ Αθηνών), ο Νώντας Σπυρόπουλος (οδοντίατρος – οινολόγος), ο Δημήτρης Τσιόδρας (δημοσιογράφος), ο Λάμπης Ντόλκας (πρόεδρος ΔΣ Cantor) και ο Γιώργος Χατζόπουλος (εκδότης) ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η κόρη του συγγραφέα, ταλαντούχα ηθοποιός, Αγγελική Παπούλια.

Παρά ωστόσο την μεγάλη διάρκεια ουδείς από το πολυπληθές κοινό αποχώρησε όπως συμβαίνει σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Παρέμειναν όλοι εκεί. Μικροί, λίγο μεγαλύτεροι και αρκετά μεγάλοι για να ακούσουν και προπαντός να θυμηθούν.

Γιατί ο Μάκης Παπούλιας μιλούσε μέσα από την αυτοβιογραφία του και για τις ζωές τους αλλά και για τις ζωές εκείνων που πια δεν βρίσκονται ανάμεσα μας. Γνωστών και αγνώστων.

Επρόκειτο για μια κρίσιμη περίοδο που όπως εύστοχα συνόψισε ο Σπύρος Λυκούδης «διαμόρφωσε τον πολιτικό μας χαρακτήρα, το ήθος και τις πεποιθήσεις μας, μέσα από τη δοκιμασία της πράξης και της κριτικής εξέτασης και επανεξέτασης συνταρακτικών γεγονότων, εσωτερικών και εξωτερικών. Ανέτρεψαν βεβαιότητες. Φώτισαν καινούργιες διαδρομές. Επέβαλαν άλλες αποφάσεις και προσανατολισμούς».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η περίοδος αυτή έκλεισε με την κατάρρευση της χούντας. Όσο για την μεταπολίτευση, παρά τα τεράστια λάθη, επέμεινε, ότι το ισοζύγιο είναι θετικό.

Ο συγγραφέας έζησε μέσα στις «φλόγες» της περιόδου εκείνης. Γεννήθηκε μέσα στην κατοχή, η οικογένεια του γνώρισε τη βία του εμφυλίου, ήρθε στην Αθήνα και δούλεψε από μικρός στο πεζοδρόμιο. Εμπορουπάλληλος, πλακάς, λαχειοπώλης, μαθητής στο νυχτερινό σχολείο, σπούδασε, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, εξορίστηκε. Ταξίδεψε πολύ, δημιούργησε επιχειρήσεις, ενώ στα «παράσημα» του φέρει και την ίδρυση της «Αρκαδιανής» μιας αγροτουριστικής μονάδας πρότυπο στο χωριό του στο Ψάρι Αρκαδίας.

Όλα αυτά λοιπόν ο Μάκης Παπούλιας τα εξιστορεί στις 350 σελίδες του βιβλίου του. Το στοιχείο που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι η παρουσίαση αλλά και το ψυχογράφημα των εκατοντάδων προσωπικοτήτων του που πέρασαν από τη ζωή του, αλλά και η προσωπική του πορεία και ο καθημερινός του αγώνας.

Άνθρωποι άσημοι (πόρνες, μικροέμποροι, ταξιτζήδες, δοσατζήδες, παλαιστές, ταβερνιάρηδες κ.α), και άλλοι που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στον συγγραφέα αλλά και στην πορεία της χώρας.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας (ο Μάκης Παπούλιας ήταν μαζί του όταν σκοτώθηκε στα Ιουλιανά), ο Μπάμπης Λυκούδης (αδελφός του Σπύρου Λυκούδη), ο Αντρέας Λεντάκης, ο Σπύρος Βεντουράτος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αλλά και άλλοι πολλοί, ηγέτες της Αριστεράς, καλλιτέχνες, «σύντροφοι»…

Για όλους αυτούς μίλησαν οι φίλοι του συγγραφέα και καθώς το φώς έπεφτε σιγά σιγά και ανάβανε διακριτικά φωτάκια, υπήρχε η αίσθηση ότι όλοι αυτοί ήταν ανάμεσα μας, δίπλα μας.

Το κυριότερο ωστόσο συμπέρασμα της βραδιάς ήταν η βεβαιότητα ότι εκείνη η Αριστερά και οι αγωνιστές της, διαφέρουν από εκείνους που σήμερα εμφανίζονται ψευδεπίγραφα ως συνεχιστές της.

Το βιβλίο «Πόσο η φόρα ήταν μεγάλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.