Καθοριστικό για το εκλογικό αποτέλεσμα των πρώτων και ύστερα των δεύτερων εκλογών θα είναι το εάν και ποιο κόμμα θα ενισχύσουν οι σκληροί ακροδεξιοί οπαδοί του Κασιδιάρη, αφού αποκλείσθηκε ήδη από τις πρώτες εκλογές η δική του παράταξη “Εθνικό κόμμα – Έλληνες” και εάν το κάνουν συντεταγμένα. Το αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος των ψήφων τους κάποιο άλλο ακροδεξιό κόμμα που παίρνει μέρος στις βουλευτικές με την απλή αναλογική (όπως ίσως η “Ελληνική Λύση”, η “ΝΙΚΗ”, η “Εθνική Δημιουργία”, το “ΕΑΝ”) ή ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που πουλάει αντισυστημικότητα για να μαγνητίσει τις ψήφους των ακροαριστερών και ακροδεξιών, ενώ κυβέρνησε αποτυχημένα, τέσσερα χρόνια, ή η αλλοπρόσαλλη “Πλεύση Ελευθερίας”. Ο Κασιδιάρης με ανάρτησή του στο Twitter, προτρέπει τους ψηφοφορούς του να καταψηφίσουν τον Μητοστάκη και τη ΝΔ, ενώ, τους ζητά να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι» με κόμματα όπως η “Πλεύση Ελευθερίας” της Κωνσταντοπούλου, το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου, την “Εθνική Δημιουργία” των Τζήμερου - Κρανιδιώτη και τη «ΝΙΚΗ». Για ποια κόμματα που θα μπορούσαν δυνητικά να ψηφίσουν οι οπαδοί του, δεν εκφράζει την ιδιαίτερη καχυποψία του; Για την “Ελληνική Λύση” και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και ο Τσίπρας και η Γεροβασίλη θα υποδέχονταν μετ' ευχαριστήσεως τους ψηφοφόρους της “Χρυσής Αυγής”. Δεν θα σχολιάσω, εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των πρώτων και των δεύτερων βουλευτικών εκλογών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο το πού θα διοχετευτούν οι δήθεν αντισυστημικές, ακροδεξιές ψήφοι της πρώην “Χρυσής Αυγής” και του ηγέτη της Κασιδιάρη. Η ακροδεξιά, λαϊκιστική, νεοφασιστική πολιτική δύναμη του Κασιδιάρη, θα επιχειρήσει να εκφραστεί πολιτικά και να πάρει μέρος στις δεύτερες εκλογές. Θα έχει μεγάλη σημασία εάν στις δεύτερες εκλογές οι ακροδεξιές ψήφοι θα συγκεντρωθούν προγραμματισμένα σε ένα νέο κόμμα, κάποιο άμεσα επηρεαζόμενο από τον ίδιο ή άλλο συγγενές, που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν να το σπρώξουν να μπει στη Βουλή, ή όχι, αναποτελεσματικά κι ανεπιτυχώς· ή αν θα σκορπιστούν μεταξύ “Ελληνικής Λύσης” και ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τους αριστερούς, καθοδηγεί τη λεγόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κι από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ζοφερής υποκλοπής τηλεφωνημάτων από την ΕΥΠ. Και η συκοφαντική αριστερή προπαγάνδα συνεχίζεται εξίσου απλοϊκή και ανιστόρητη, εναντίον της τωρινής κυβέρνησης, γιατί ξεχνά ή θέλει να παραβλέπει τι ήταν η πραγματική πραξικοπηματική εκτροπή των συνταγματαρχών του 1967. Ελπίζουμε παρ' όλα αυτά να έχουμε κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές, είτε αυτοδύναμη, είτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δεν την προβλέπω γιατί τότε το ΠΑΣΟΚ ίσως να διχαζόταν ή να διασπαζόταν, επειδή οι παπανδρεϊκοί, οι παραδοσιακοί πρασινοφρουροί και το παλιό, βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν με τίποτα συνεργασία με τον Μητσοτάκη. Σημειώνουμε για τους πασοκζήδες που βλέπουν ευνοϊκά τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα σχετικά με τα δημαγωγικά, λαϊκιστικά πολιτικά τρωτά και χάντικαπ και τον ψευτοσοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα, του ανεύθυνου και μαξιμαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά η μόνη διέξοδος προς τα εμπρός, την πολιτική των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία, το δημόσιο και τους κοινωνικούς τομείς του, την οικονομία και τις ΔΕΚΟ, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, των Ελλήνων και ξένων επενδυτών κι επιχειρηματιών, είναι, αν το δούμε πραγματιστικά και ρεαλιστικά, η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, ή η αγαστή κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για γενικευμένη νομιμοποίηση και μεγαλύτερη ευρύτητα της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων, εάν το επιθυμούν πραγματικά και τα δύο κόμματα και μάλιστα αν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια μίνιμουμ προγραμματικής βάσης και φιλοευρωπαϊκής, δημοκρατικής κι αναπτυξιακής πλατφόρμα βελτιώσεων.
Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες του σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ακόμη και αν οι έδρες βγαίνουν.
Είναι μάλλον λαθεμένη η εκτίμηση πως, εφόσον προκύψουν οι αναγκαίες έδρες για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως σύνολο των βουλευτών του πρώτου (ΝΔ) και του τρίτου (ΠΑΣΟΚ) κόμματος, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει αυτή την κυβέρνηση· θα προτιμήσει, αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιάνοντας ο ίδιος π.χ. 147 βουλευτές, παρά μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις π.χ. 123 έδρες που θα του δώσει στις πρώτες εκλογές η απλή αναλογική. Άρα θα ήταν θετικότερο και καλύτερο για τη χώρα πρωτίστως, μα και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μας έλεγε ο πρόεδρος του, Ν.Ανδρουλάκης, πριν τις πρώτες εκλογές ή έστω πριν τις δεύτερες, τι επιλέγει, καθαρά και ξάστερα: Αν “βγαίνουν” οι έδρες να κάνει κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα όποιο κι αν αυτό είναι, βάσει προγραμματικής σύγκλισης, ή ότι θέλει και επιλέγει να παραμείνει στην αντιπολίτευση μέχρις ότου η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ας είναι και η τρίτη, να μπορέσει να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιθανά της ΝΔ. Η πρώτη επιλογή είναι επιλογή σταθερότητας, κυβερνησιμότητας και ασφάλειας για τον πολίτη και τη χώρα. Η δεύτερη είναι σαφώς επιλογή ανασφάλειας για όλους μας. Αδικεί πρώτα απ' όλα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γιατί το παρουσιάζει ουσιαστικά ανεύθυνο και αδιάφορο για την κυβερνησιμότητά της χώρας και την οικονομική, πολιτική και αμυντική σταθερότητά της, να προτιμά δυστυχώς τα βραχυπρόθεσμα και στενά εκλογικά-κομματικά οφέλη του... Ο Ν.Ανδρουλάκης οφείλει να πει στους πολίτες τι προκρίνει, ποια λύση. Και να συνειδητοποιήσει πως δεν έχει το δικαίωμα να πάει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πίσω και από τις όχι και φοβερά προχωρημένες και εκσυγχρονιστικές θέσεις της αείμνηστης Φ.Γεννηματά, που έτσι κι αλλιώς αμφισβητήθηκε πολύ για την πολιτική γενικολογία, διστακτικότητα και ασάφειά της. Η Φ.Γιωτάκη γράφει πως το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα αρχίσει το παιχνίδι για τον επιμερισμό των ευθυνών αναφορικά με το σενάριο που βλέπει τις συζητήσεις να καταλήγουν σε αδιέξοδο. Ποιος άραγε θα μείνει με τον Μουτζούρη ώστε να φορτωθεί την ευθύνη για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης και την επανάληψη των εκλογών; Αυτό θα αποτελέσει ένα δύσκολο παιχνίδι σκακιού... “Μα, αφού βγαίνει κυβέρνηση από τις εκλογές, γιατί να πάμε σε δεύτερες κάλπες το κατακαλόκαιρο; Είναι ένα εύλογο ερώτημα που μόνο με μια απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση θα μπορέσει ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του να πείσει όσους τον ψήφισαν να παραμείνουν στην όχθη του ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη αναμέτρηση”.
Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να του πασάρει τον Μουντζούρη... Ο Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει στην δυστυχώς πρώτη από τότε που εκλέχτηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνάντηση με τον Μητσοτάκη, θέτοντας βέβαια στο τραπέζι το «όχι» του για την παραμονή του συνομιλητή του στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συγκεκριμένη πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν θα υπάρξει συμφωνία τους. Κι όταν ο Ανδρουλάκης λάβει την εντολή θα επιμείνει στην απόφασή του για άλλον, εκτός από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα, για πρωθυπουργό... Είναι βέβαιο ότι θα έχει ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές του οι οποίες αφορούν την κατάργηση ορισμένων νόμων της κυβέρνησης και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Φυσικά το δεύτερο δεν θα γίνει αποδεκτό. Εδώ να σημειώσω πως σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις διαφαίνεται πως μετά τις πρώτες εκλογές δεν “βγαίνουν”, δεν διαμορφώνονται οι έδρες που θα κερδίζουν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα 25 έτσι ώστε να αρκούν και να διασφαλίζουν τον σχηματισμό “αριστερής” ή “προοδευτικής” κυβέρνησης από αυτά. Και άλλωστε ο Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει τον τυχοδιώκτη Βαρουφάκη.
Η μόνη κυβερνητική συνεργασία που διαφαίνεται πως μπορεί να προκύψει αριθμητικά είναι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εάν μάλιστα στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη, δεν προκύψει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, πάλι η μόνη κυβέρνηση, κυβέρνηση συνεργασίας, που θα μπορεί να σχηματιστεί θα είναι ξανά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άρα οι κρίσιμες εθνικές περιστάσεις απαιτούν ο Ν.Ανδρουλάκης κάποτε να μπορέσει να τοποθετηθεί πιο καθαρά, με ευκρίνεια, για το κρίσιμο ζήτημα με ποιον μπορεί, θέλει και επιλέγει να συνεργαστεί και με ποιο κόμμα αποκλείει τη συνεργασία. Επαναλαμβάνουμε πως θα μπορούσε απλά να αρκεστεί στο να δηλώσει πως θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα όποιο κι αν είναι, εάν δεν έχει αυτοδυναμία, ώστε έτσι να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας για να διοικηθεί ο τόπος, διαφορετικά ο Ανδρουλάκης θα πληρώσει εκλογικά το τίμημα της μουγκαμάρας του ή της “ανεξιχνίαστης”, δυσερμήνευτης θέλησης κι επιλογής του... Θα ήταν λάθος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αποκλείσει εκ των προτέρων τη συνεργασία με το ένα ή το άλλο μεγάλο κόμμα. Το ζητούμενο είναι, εάν από τις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως κόμμα-ρυθμιστής, να προχωρήσει σε προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία δημοκρατικής, πατριωτικής και μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης συνεργασίας. Τότε δεν θα μπορεί παρά να δεχτεί τη συνεργασία με το πρώτο κόμμα και ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Οι περίπου μισοί, πάντως, οπαδοί και η μισή βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σίγουρα απεύχονται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα πολλοί ανέχονται τη συνεργασία με το πρώτο κόμμα, τη ΝΔ του Κυρ.Μητσοτάκη. Καλή σας ψήφο! Βενσερέμος!