Λίγες ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές

Αντώνης Τριφύλλης 04 Δεκ 2019

ΤΑ ΝΕΑ

Δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, όλες οι σφυγμομετρήσεις και οι έρευνες προβλέπουν ευρεία νίκη των Συντηρητικών. Η κατάσταση στους εργατικούς εμφανίζεται δραματική. Η απόρριψη του κ. Κόρμπιν ως προσώπου δεν έχει προηγούμενο για πολιτικό αρχηγό από τον πόλεμο και μετά. Συνοπτικά, οι σχολιαστές αποδίδουν σε μια σειρά αιτίες την καθίζηση των Εργατικών σε σχέση με το 40% που είχαν πετύχει στις εκλογές της κ. Μέυ πριν δυο χρόνια. Οι αιτίες είναι οι πολλές.

Σε ό,τι αφορά τους Συντηρητικούς

1. Ο Τζόνσον κατάφερε να ενώσει το κόμμα του διασπώντας το (διέγραψε 21 σημαντικούς βουλευτές του) με την σκληρή γραμμή του για σκληρό Brexit. Τελειώνοντας η προθεσμία έκανε στροφή προτείνοντας μια συμφωνία παρόμοια, και λίγο χειρότερη, με αυτήν της κ. Μέυ. Όμως το κόμμα του έμεινε ενωμένο. Οι εκλογές βλέπετε..

2. Με την βοήθεια ισχυρού προεκλογικού επιτελείου με επικεφαλής τον ιδιοφυή και αδίσταχτο κ. Κάμμυνγκς, άλλαξε την ατζέντα από το Brexit στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της Εκπαίδευσης κλπ. που θα ενισχυθούν μετά το Brexit

3. Αξιοποίησε στο έπακρο της αδυναμίες και την αντιπάθεια της κοινωνίας στο πρόσωπο του κ Κορμπιν και προσπάθησε να ισορροπήσει την δική του αναξιοπιστία από την συνολική δημοσιογραφική και πολιτική πορεία του.

4. Αρνήθηκε, τουλάχιστον δημόσια, την βοήθεια του του κ. Φάρατζ, γνωστού συνοδοιπόρου του στην καμπάνια υπέρ του Brexit του κ Κάμερον.

Από την άλλη, ο κ. Κόρμπιν απεδείχθη ανίκανος να επωφεληθεί της κρίσης των αντιπάλων του.

1. Παρέμεινε μέχρι τέλος υπέρ της εξόδου, μια και για πολλά χρόνια ήταν πυλώνας αντιευρωπαϊσμού μέσα από την λογική μιας ακροαριστερής προσέγγισης.

2. Υιοθέτησε τις φοβίες των εργατικών περιοχών για αποκλεισμό των «Πολωνών Υδραυλικών» και συνεπώς της θεμελιώδους αρχής της ενιαίας αγοράς για ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.

3. Δεν μπόρεσε να αποτινάξει την κατηγορία για αντισημιστισμό, και για φιλικές σχέσεις με την Χασμπολάχ και Χαμάς.

4. Στην διάρκεια της μακρόχρονης διαπραγμάτευσης αναγκάστηκε από πρωτοβουλίες πολλών βουλευτών του να υιοθετήσει την παραμονή στην τελωνειακή ένωση-που δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση-παραχωρώντας προς το τέλος την υιοθέτηση νέου δημοψηφίσματος. Στο οποίο όμως ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι «ουδέτερος»

5. Τέλος έβγαλε και από το μανίκι, αφ’ ενός τις αγαπημένες του εθνικοποιήσεις και αφ’ ετέρου παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα δαπανών που τρόμαξε κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρώντας ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και συνεπώς και η Έξοδος, εστιάζουν στην επόμενη ημέρα. Δηλαδή στην μεταβατική περίοδο ενός έτους που προβλέπει η συμφωνία Εξόδου, ώστε να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις των δυο μερών.

Ωστόσο, ας μην βιαστούμε. Μπορεί οι κάλπες να βγάλουν λαγό. Δηλαδή να μην υπάρξει αυτοδυναμία των Τόρις. Το ιδιόρρυθμο εκλογικό σύστημα και διάφοροι παράγοντες (τοπικές συμφωνίες για υποστήριξη ενός αντι Brexit υποψηφίου από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, οι χιλιάδες νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, η μιζέρια δεκαετίας λιτότητας που έχει επιβάλλει η πολιτική των Συντηρητικών), μπορεί να διαψεύσουν την λογική και την πιο πρόσφατη συντριπτική νίκη που προβλέπει η μεγαλύτερη δημοσκόπηση της You Gov, που προβλέπει αυτοδυναμία των συντηρητικών με 68 έδρες!