Ειδικός της γλώσσας δεν είμαι, αλλά ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης έχει δίκιο.
Όλος αυτός ο πολτός… αγγλογνωσίας που καθημερινά κατακλύζει το λεξιλόγιο και την λεξιλαγνεία μας, θα μπορούσε και να λείψει!!! Διότι, με την ευκαιρία των περιπετειών από την πανδημία (θάνατοι-καραντίνες-θεραπευτικές προσπάθειες-προφυλάξεις-εμβόλια), προκλήθηκε επιβολή μέτρων εκ μέρους των υπεύθυνων φορέων, πολλά εκ των οποίων… αγγλιστί. Ως εδώ, όλα καλά· δηλαδή οι παραινέσεις, για το πώς να συμπεριφερόμαστε ώστε να αποφύγουμε το θανατικό· ωστόσο, υπάρχει ένα μέγα λάθος, το οποίο πάει να περάσει απαρατήρητο, πέρα από τις αντιδράσεις Μπαμπινιώτη.
Οι επίσημοι εκπρόσωποι των ιατρικών επιστημονικών φορέων, ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους με επίκεντρο το αγγλικό λεξιλόγιο. Πώς γίνεται αυτό; Εδώ η ιατρική επιστήμη είναι επηρεασμένη κατά 40% από την αρχαιοελληνική γλώσσα, και οι φορείς αποτείνονται σε μια μάζα, σε έναν πληθυσμό, σε έναν ολόκληρο λαό, πολλών κοινωνικών τάξεων και μορφωτικού επιπέδου, με αγγλική ορολογία; Πλήθος λέξεων που μας υποχρεώνουν, εδώ και τώρα, να μάθουμε (όσοι δεν ξέρουμε) Αγγλικά. Τώρα, εν μέσω καραντίνας που όλα είναι κλειστά…
Τα lockdown» και «click away», είναι δυο μόνο από τα παραδείγματα των ημερών. Συζητήθηκαν παντού και έγιναν θέμα έως και… διασκεδαστικό, αφού ο Πρύτανης έγινε στόχος ειρωνικών σχολίων, κρινόμενος μάλιστα ως παλαιομοδίτης από τους ξερόλες…
Έτσι είναι όμως.
Οι εποχές γλιστρούν και όπως καταναλώνεται η μουσική τής μάζας, έτσι και η γλώσσα θα υποστεί τα πάνδεινα, ιδιαίτερα σε εποχή ιμπεριαλιστικού… παροξυσμού πολιτιστικής «υπακοής» εκείνων των γλωσσών με μικρότερη παγκόσμια επιρροή, απέναντι στις ισχυρές…
Κε Καθηγητά μου, χάσαμε! Μα, dont? worry, be happy…