Ισραηλινοί, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Τεχεράνη, το οποίο και θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί. Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ιράν και τη στάση που αναμένεται να κρατήσει μετά τα ισραηλινά αντίποινα με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να υποστηρίζει πως, η επίθεση του Ισραήλ δε θα πρέπει, ούτε να υποβαθμιστεί, ούτε να υπερτιμηθεί και πως η ιρανική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να «ζυγίσει» την απάντησή της. Ένα βήμα παραπέρα από τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν προχωράει ο στρατός, ανώτατοι αξιωματούχοι του οποίου διαμηνύουν ότι προτεραιότητα έχει ο τερματισμός πολέμου σε Γάζα και Λίβανο.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», είπε ο Πεζεσκιάν στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε.
Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.
«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».
Νωρίτερα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ή να υπερτιμηθεί και πως η απάντηση πρέπει να ζυγιστεί από την ιρανική ηγεσία. Ενώ ο στρατός προχωράει ένα βήμα παραπέρα, διαμηνύοντας ότι προτεραιότητα έχει ο τερματισμός πολέμου σε Γάζα και Λίβανο.
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί χτύπησαν μυστικές βάσεις που συνδέονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα, αλλά και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο παρελθόν. Επιπλέον, αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι από τις επιδρομές καταστράφηκαν τρία αντιπυραυλικά συστήματα S300 κι επλήγη σοβαρά η δυνατότητα του Ιράν να προμηθεύει με πυραύλους τους συμμάχους του.
Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος στη Γάζα
Στο μέτωπο της Γάζας, τα πλήγματα των ισραηλινών είναι συνεχή με τελευταίο αυτό στην Μπεΐτ Λαχίγια, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα. Από πλευράς του ισραηλινού στρατού έγινε λόγος για χτύπημα ακριβείας σε υποδομές της Χαμάς.
Οι συνθήκες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται ακατάπαυστα από το Ισραήλ είναι απάνθρωπες, όπως σημειώνει ο Ερυθρός Σταυρός καθώς, χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό και βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Εν μέσω της τραγικής αυτής κατάστασης, είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο ηγετικών στελεχών της από τη Γάζα. Η πρόταση της Αιγύπτου ήταν για διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, και ανταλλαγή τεσσάρων ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο πρόεδρος της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι παραχώρησε συνέντευξη με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, κατά την οποία επισήμανε την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας. Τελικός στόχος των συνομιλιών θα είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.