Με προσεκτικά βήματα θα γίνει η έξοδος από το δεύτερο lockdown δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders» σημειώνοντας πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες «δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε το εμβόλιο.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ και γενικά τη μεταμεσονύκτια διασκέδαση ο Πρωθυπουργός μιλώντας με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ ανέφερε «θα είμαστε πολύ προσεκτικοί» σημειώνοντας πως δεν γίνεται να υπάρχουν συνωστισμοί στα μπάρ.
Αναφερόμενος δε στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».
«Η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημία» προσθέτοντας πως «θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για υπό προϋποθέσεις άνοιγμα της εστίασης με την απαραίτητη «κοινωνική απόσταση», αλλά και για άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντα με προσεκτικά βήματα και με γνώμονα το εμβόλιο.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι ν αυξηθούν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και ν αποκτήσει η χώρα μια εξωστρεφή οικονομία. «Καταφέραμε κι αυξήσαμε τις επενδύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ αυτό. Δίνουμε έμφαση στην οικονομική διπλωματία, ενθαρρύνουμε εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως έκαναν π.χ. η Microsoft και η VW, και θέλουμε να ενθαρρύνουμε δικές μας εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό. Είμαστε ξανά ενεργοί στα Βαλκάνια και βλέπω μεγάλες ευκαιρίες στην Αφρική - ειδικά στην Ανατολική - αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπως κάναμε πρόσφατα με τα ΗΑΕ ή με το Ισραήλ και την Κύπρο», υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά και στο νέο τέμενος που επισκέφθηκε πρόσφατα στο Αμπου Ντάμπι και είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου από ελληνικό μάρμαρο. Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Ινδία, για την οποία είπε ότι είναι μια αγορά με δυναμική ακόμη και για να επενδύσουν ελληνικές εταιρείες σ αυτήν.
Ερωτηθείς, τέλος, από τον κ. Μπουρλά για τη Δημόσια Διοίκηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αναδιοργάνωσή της υπήρξε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της. «Θέλουμε να βελτιώσουμε τους δείκτες αποδοτικότητας κι αυτό δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος κυρίως στην ψηφιακή διασύνδεση και απαρίθμησε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή.