Κυρ. Μητσοτακης: 24 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας- Μειώσεις ΦΠΑ, στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

20 Μαϊ 2020

Συν-εργασία του επιχειρηματία με το Κράτος, μείωση φόρων, τόνωση της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει το πλάνο της Κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του

Όπως ανέφερε, «το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών της κυβέρνησης  στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας. Έχει, δηλαδή, τα εξής χαρακτηριστικά: Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.


Οι φορολογικές παρεμβάσεις


Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

«Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης «περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται».

Και συμπλήρωσε «Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης. Γι αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%».

Επίσης: Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πάντως ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς «αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».



Ρευστότητα επιχειρήσεων


Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.


Για το πρόγραμμα αυτό -όπως είπε- θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο, ενώ ενεργοποιείται και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Κάτι που-όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης- θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.


«Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Τις λεπτομέρειες θα αναλύσουν σε λίγο οι αρμόδιοι Υπουργοί» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.


Σε ότι αφορά την τουριστική περίοδο αυτή ξεκινά στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, και πρόσθεσε ότι «όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας».


Επανέλαβε με έμφαση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να δοθεί βοήθεια στους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021.


«Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων» είπε ο πρωθυπουργός.


Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» αλλά πρόσθεσε ότι «θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα».


Σε μια προσωπική αναφορά είπε ότι αποστολή του ιδίου, είναι να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζει με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης, παραδέχθηκε ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά -όπως είπε- «αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε»


Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας. Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι? αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη! Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο».

>