Κυπριακό: Όχι σε δύο κράτη από Μπορέλ και Μ. Σχοινά

31 Ιαν 2021

Διπλή δέσμευση, λίγο πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη και τη διαφαινόμενη επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, παρέχει η Ε.Ε., με επιστολή που απηύθυνε προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιστολή, που υπογράφει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε, Γιοσέπ Μπορέλ, με αποδέκτη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, καθιστά σαφές ότι η αναγνώριση της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» δεν είναι καν προς συζήτηση, κάτι που προφανώς δίνει απάντηση στις αξιώσεις της Άγκυρας και στον παπαγαλισμό τους, στον οποίο επιδίδεται ο Ερσίν Τατάρ.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου ξεκάθαρη ότι πρέπει να τηρηθούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο κράτος της »Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ σε αποκαλυπτική επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστουδουλίδη.


Όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν έχουν ρωτήσει την ΕΕ

Όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών δεν έχουν ρωτήσει την Ευρώπη, τονίζει αναφορικά με το Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ σαν ένα κράτος» και εκτιμώντας ότι «η σημερινή συγκυρία, μετά τις εντάσεις της περασμένης χρονιάς, είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα, αρχής γεννομένης της συνάντησης 5+1 στις ΗΠΑ».

Προσθέτει ότι το βασικό ζητούμενο για την ΕΕ είναι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι από την πρώτη στιγμή ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, «να λειτουργεί με software ευρωπαϊκό, ειδικά στους τομείς κυβερνητικής και πολιτικής δράσης όπου υπάρχει κοινοτική νομοθεσία και αρμοδιότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα εμπλακεί ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε διευθετήσεις θα αντιβαίνουν αυτής της βασικής αρχής, σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης και προσθέτει ότι στις συναντήσεις του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδης και τον Τούρκο Μεβούτ Τσαβούσογλου «διαπίστωσα ότι η δυναμική εξελίσσεται θετικά».