Σκληρή κριτική ασκεί ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία για την οικονομική πολιτική της στο πλαίσιο των επαφών του με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Παρίσι .
Ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στη γαλλική Ouest-France και τον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke επισημαίνει ότι η Γερμανία οφείλει σε μεγάλο μέρος την οικονομική της υπεροχή στην αδυναμία των εταίρων της στην ευρωζώνη . Ο Μακρόν επικρίνει ουσιαστικά το Βερολίνο για τα υπερβολικά πλεονάσματά του και το καλεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
Ενώ εκτιμά ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της Γερμανίας και των γειτόνων της και λέει ότι είναι καιρός να κινηθεί η Γερμανία αλλά και η Γαλλία με στόχο την ανάπτυξη όλης της ευρωζώνης.
O Eμανουέλ Μακρόν χτίζει με κάθε δυνατό τρόπο το ηγετικό προφίλ του. Αύριο σχεδιάζει να δείξει στον αμερικανό ομόλογο του και τη στρατιωτική δύναμη της Γαλλίας στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλλης .
Όλες αυτές οι εικόνες μεγαλείου φαίνεται πως αρέσουν πολύ στους γάλλους πολίτες γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς . Πολλοί Γάλλοι πιστεύουν ότι οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι τους εξευτέλισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ρόλο του αρχηγού του γαλλικού κράτους και τώρα νιώθουν και πάλι υπερήφανοι.
Ο Νικολά Σαρκοζί λένε χρησιμοποιούσε μία πολύ “κοινή” γλώσσα και δεν είχε διστάσει να προσβάλει ψηφοφόρο αποκαλώντας τον δημοσίως , το 2008 , βλάκα .
Στον Φρανσουά Ολάντ από την άλλη ασκείται η κριτική ότι εμφανιζόταν πάντα ως ένας απλός άνθρωπος και αυτό έβλαπτε τη Γαλλία.
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο Μακρόν προσπαθεί να δώσει πίσω στο αξίωμα του προέδρου την αίγλη που είχε επί Σαρλ Ντε Γκώλ.
“Πιστεύω “ λέει ο 66χρονος Σαρλ Ρενώ που επισκέπτεται τον τάφο του Ντε Γκώλ “ ότι ο θεσμός του προέδρου είχε φαλκιδευτεί και τώρα αποκαθίσταται “. Και η 45χρονη Μαρί Λεκόμ προσθέτει ότι αυτό που επιθυμούν είναι “ να θαυμάζουν , να σέβονται τον πρόεδρο και να είναι κάποιος που γνωρίζει ποιό είναι το καλό της Γαλλίας.”
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που παρά τις επιθέσεις που δέχεται από το γαλλικό τύπο τα δύο τρίτα των Γάλλων , σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa- Dentsu , χαίρονται πολύ που έχουν έναν πρόεδρο που συμπεριφέρεται και έχει την εμφάνιση ενός πραγματικού προέδρου.
Είχαν σιχαθεί να έχουν έναν πρόεδρο που περνούσε απαρατήρητος .
Το επίσημο πορτρέτο του Εμανουέλ Μακρόν έχει πολλούς συμβολισμούς και δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο πορτρέτο φαίνονται καθαρά τα απομνημονεύματα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο του Σαρλ Ντε Γκώλ.
“‘Οπως και ο Σαρλ ντε Γκώλ έτσι και εγώ “ είπε ο Μακρόν σε προεκλογική συγκέντρωση τον Απρίλιο “ διαλέγω τους καλύτερους και από τη δεξιά και από την αριστερά και από το κέντρο”.
O Μακρόν δεν ακολουθεί μόνο το παράδειγμα του Ντε Γκόλ αλλά και άλλων ηγετών. Η ομιλία του το βράδυ της εκλογής του μπροστά από το Λούβρο θύμισε σε πολλά το 1981 και τη συγκλονιστική ομιλία ενός ακόμα μεγάλου ηγέτη της Γαλλίας του Φρανσουά Μιτεράν.
Και η απόφαση του να δεχτεί στις Βερσαλλίες τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θύμισε αυτοκράτορες και βασιλείς.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μακρόν . Η άλλη τον θέλει να παρουσιάζεται ως ένας ψύχραιμος , μοντέρνος ηγέτης όμοιος με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζάστιν Τριντό του Καναδά.
Στο τουίτερ του γάλλου προέδρου δημοσιεύονται συχνά σέλφι του προέδρου με πολίτες και φωτογραφίες που τον δείχνουν να παίζει μποξ ή τένις .
Προσπαθεί να προσαρμόσει την παλιά γαλλική ρεπουμπλικανική μοναρχία στον 21ο αιώνα και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο λέει ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Σεβρολέτ. Θέλει να είναι Ντε Γκώλ αλλά και Τριντό.
Η στρατηγική Μακρόν έχει εξοργίσει αρκετούς δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ γιατί ο πρόεδρος τους έχει κόψει τη γενναιόδωρη πρόσβαση που είχαν στα Ηλύσια Πεδία επί Ολάντ.
Η δυνατή , έγκυρη εφημερίδα Μοντ έγραψε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως παντού δημοσιεύονται φωτογραφίες του Εμανουέλ Μακρόν αλλά αυτές δε συνοδεύονται ποτέ από σοβαρή ανάλυση της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Ο καθηγητής Λωράν Μπουβέ του πανεπιστημίου των Βερσαλλιών λέει πως η στρατηγική Μακρόν μπορεί να είναι πολύ δημοφιλής τώρα αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα τον βοηθήσει να περάσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί.
Ο κ. Μπουβέ παραδέχεται όμως πως ο Μακρόν έκανε τους Γάλλους να σέβονται και πάλι το προεδρικό αξίωμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό .