«Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «RealFM 97.8»
Είπε ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις "χαραμάδες" της αμέλειας των λίγων από τις οποίες υποτίθεται ότι περνά ο κορoνοϊός και δεν είπε κουβέντα για τις ορθάνοιχτες πόρτες της κυβερνητικής ευθύνης», «για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Προσέθεσε πως ενώ «παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ είναι στα όριά του χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, δεν είπε τίποτα για την ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ κορονοϊού ώστε να παρέχονται δωρεάν σε όλους όσους τα χρειάζονται». Για τις ΜΕΘ ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «στο νοσοκομείο "Σωτηρία", από τις 50 νέες ΜΕΘ που εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λειτουργούν μόλις 12 και αυτές με προσωπικό που έχει μετατεθεί από άλλα δημόσια νοσοκομεία» και τόνισε: «Επί 15 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού στο σύστημα υγείας».
Ανέφερε ότι σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή σχετικά με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, «φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει σήμερα αναξιοποίητα περισσότερα από 4,5 δισ., χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν κατευθυνθεί στη στήριξη της δημόσιας υγείας». Σχετικά με την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, 270 λεωφορεία και τρόλεϊ "κάθονται", ενώ θα μπορούσαν με πολύ μικρές επιδιορθώσεις να είναι στους δρόμους». Ανέφερε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου 2020 σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, «δείχνουν ότι φέτος έγιναν 2.000 λιγότερα δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει τους πολίτες που τα χρησιμοποιούν καθημερινά, όταν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».
Φ. Γεννηματά: Η κυβερνητική αδιαφορία έφεραν τη χαλάρωση και τον εφησυχασμό
«Δυστυχώς ακόμη και τώρα που η πανδημία έχει ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με την πολιτική"βλέποντας και κάνοντας", σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον περιορισμό της πανδημίας.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «και σήμερα δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής.Δεν κατανοεί ότι δεν είναι οι "χαραμάδες της αμέλειας" πολιτών, αλλά κυρίως οι ρωγμές της κυβερνητικής αδιαφορίας, που καλλιέργησαν την χαλάρωση και τον εφησυχασμό».
Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα πάλι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
«Μόνο περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε που θα έχουν και πάλι σκληρές επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τους μικρομεσαίους» η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ενώ χαρακτήρισεανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα που «τους αφήνουν ουσιαστικά απροστάτευτους και διευρύνουν την κρίση στην οικονομία».
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα κάνουν αυτό που πρέπει, όπως στην πρώτη φάση,για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τη δική τους και της οικογένειας τους», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Δ. Κουτσούμπας: Η κυβερνητική ανευθυνότητα τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας «για το διάγγελμα του πρωθυπουργού».
«Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown. Όμως το δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις "αντοχές" της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών.
Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει: Στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Στην αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους. Σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, μικροεπαγγελματίας, δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί τα βάρη και οι συνέπειες και της προηγούμενης περιόδου. Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα.