Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών για την τελική πρόταση που διατύπωσε και εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία, η αρμόδια επιτροπή τήρησης του καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.
Αγκάθι ήταν το αν οι απαιτούμενες 5.000 υπογραφές μελών ή φίλων, που προβλέπει το Καταστατικό, θα ανταποκρίνονται στην πρόβλεψη αυτή ή θα μπορούσαν να μην προέρχονται από μέλη ή φίλους.
Ο Χάρης Καστανίδης πρότεινε να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι. Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο που δεν την έθεσε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου .
Αντιθέτως, μπήκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η τροποποιημένη πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ στην οποία συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφορούσαν τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο και να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή, τις οποίες ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Παρολαυτά, η πλευρά Ανδρουλάκη απείχε από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη να είναι μειοψηφία.
Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές ζυμώσεις καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης που απέβησαν άκαρπες.
Νωρίτερα ένταση είχε προκληθεί από την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ότι οι ευρωβουλευτές δεν συνεισφέρουν στο ταμείο του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενοχλημένος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξήγησε τον τρόπο συνεισφοράς των ευρωβουλευτών καθώς διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς στο Ευρωκοινοβούλιο απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ελληνική Βουλή.
Τί είπαν οι υποψήφιοι
Με αιχμές προς εκείνους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πυροβολούν τώρα το Κίνημα Αλλαγής, όπως πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η Φώφη Γεννηματά.Με αιχμές απάντησαν και οι συνυποψήφιοί της. «Xρειάζονται πολιτικές θέσεις όχι υπαινιγμοί» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης, «Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!» ανέφερε ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Χ. Καστανίδης επεσήμανε ότι δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος σημειώνοντας ότι κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Γεννηματά: Εγγυώμαι την δημοκρατική διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών
Το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» ως σημαία, είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της εγγυάται μια νέα δυναμική πορεία ανόδου, με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε την διαδικασία ανοιχτή, μαζική, που θα απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, είπε αναφερόμενη στις εσωκομματικές εκλογές
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση επιρρίπτοντας ευθύνες για την διαχείριση στο θέμα της πανδημίας αλλά και της οικονομίας. Αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές εξελίξεις την νίκη του SPD στην Γερμανία, στην ελληνογαλλική συμμαχία, αλλά και στην Σταυρούπολη και τις επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων.
Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στους συνυποψηφίους της και αναφερόμενη εμμέσως στον Α. Λοβέρδο άφησε και μια αιχμή για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, «δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, έμεινα στα δύσκολα. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Αγωνίστηκα για να το στηρίξουμε, να το δυναμώσουμε, να δικαιώσουμε την ιστορική διαδρομή και την προσφορά του». «Είναι όμως βαθιά υποκριτικό να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε εμένα, οι πριν λίγο πολέμιοι του. Αυτοί που σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής, είναι οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ. Χαίρομαι που άλλαξαν γνώμη ακόμη και αν το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους», πρόσθεσε.
Λοβέρδος: Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους , ωστόσο άσκησε κριτική για τις επιδόσεις του κόμματος και τόνισε ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα καθορίσουν το μέλλον μας. Γιατί ή θα προχωρήσουμε νικηφόρα, ή θα μείνουμε στάσιμοι περιμένοντας το πολιτικό μας τέλος».
Τόνισε πως είναι αποτυχία τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής και ότι κύριος στόχος του είναι να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται».
Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων.
«Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!», τόνισε και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία, δεσμεύτηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή κι από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό.
Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους.
Πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή, από την βάση με κανέναν όργανο μη αιρετό όπως είπε, ο κ. Λοβέρδος.
Δεν ανέχομαι να απειλεί να κερδίσει στο χώρο της κεντροαριστεράς ο Τσίπρας και να παίρνει το κέντρο ο Μητσοτάκης. Θα έρθει το τέλος του μόνο όταν συγκριθεί με ένα αξιόπιστο κόμμα του κέντρου και όχι με ένα κόμμα του λαϊκισμού. 11% πήρε ο Καμμένος, 8% τη ΧΑ 35 πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πετύχαμε. Δεν είναι επιτυχία οι δημοσκοπικές μας επιδόσεις. Δεν είναι επιτυχία το αποτέλεσμα του 19», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Εισηγήθηκε να κατοχυρωθεί θεσμικά η πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων και των ιδεών μέσα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξουσίας. Τη σύνθεση των απόψεων θα διασφαλίζει η λειτουργία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Για να λειτουργήσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά και για να αποκτήσουμε μία κατά κυριολεξία συλλογικότητα η προεδρία του κόμματος θα στηριχθεί σε τρεις αντιπροέδρους. Ο πρώτος ή πρώτη θα έχουν ως αρμοδιότητα το κόμμα, τις διαρκείς διαβουλεύσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δεύτερος ή δεύτερη τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και ο τρίτος ή τρίτη, με προσωρινή θέση, τη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος ενόψει των εθνικών εκλογών». Ζήτησε ένα ανοιχτό και σύγχρονο κόμμα, «στόχος μου είναι να ενσωματώσουμε στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος την τεχνολογία, την επαφή ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, την ανοικτή διαβούλευση μέσω των social media για τη λήψη των αποφάσεων. Έτσι θα δομήσουμε ένα σύγχρονο και ανοικτό κόμμα».
Στη συνεδρίαση έχουν υπογράψει υπερ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και οι βουλευτίνες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου.
Ανδρουλάκης: Δεν θα στερηθεί η γενιά μου ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές πως στην εσωκομματική διαδικασία, «χρειάζονται πολιτικές θέσεις όχι υπαινιγμοί».Υπογράμμισε ότι «η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ’ τον τρόπο που πορευόμαστε σ’ αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων. Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης».
«Να οργανώσουμε τις εκλογές μας χωρίς γραφειοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων Ζήτησε οι διαδικασίες να είναι όπως το 2017, λέγοντας με έμφαση πως τότε, «έχασα αλλά χάρηκα γιατί περάσαμε καλά , ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός». «Γιατί να στερηθεί η δική μου γενιά μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη συμμετοχή σε ένα πολιτικό γεγονός. Δεν θα μας τη στερήσετε», υπογράμμισε. Δεν χρειάζονται υπαινιγμοί, είπε αναφερόμενος εμμέσως στους συνυποψηφίους του.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει εσωτερική αξιοκρατία, διαφάνεια. Ναι, στην ανανέωση αλλά δεν είναι μόνο ηλικιακή όπως είπε. Τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος. «Με ισχυρό πολιτικό πρόγραμμα, με ισχυρό θεσμικό πρόγραμμα», τόνισε. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει λέγοντας ότι θέλει αυτοδυναμία. «Θα ζητάμε εμείς να συνεργαστούμε; Ε όχι!», τόνισε, αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο και εμμένοντας στην αυτονομία της παράταξης.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, τάχθηκε υπέρ της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, λέγοντας ο΄τι πρέπει να την στηρίξουν είναι ένα ξεκίνημα, όπως είπε, για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αναφερόμενος στα θέματα της πανδημίας, άσκησε δριμεία κριτική για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «για την Ευρώπη τελειώνει καλά, για την Ελλάδα άσχημα». Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας, ότι για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιλέξει ακροατήριο. «Εμείς επιλέγουμε την υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην Κλιματική Αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι το SPD, είχε αντανακλαστικά προς την κοινωνία. «Παρά τα τεράστια εσωτερικά θέματα, είδαν μπροστά».
Καστανίδης: Σεβασμό στην ενότητα του κινήματος
Θέμα για το μητρώο των μελών του Κινήματος Αλλαγής, όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες, έθεσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία, Χάρης Καστανίδης. Όπως είπε, αν πρέπει να τηρηθεί πιστά το καταστατικό τότε θα πρέπει αυτό να γίνει για όλα τα ζητήματα.
Με αιχμή, αναρωτήθηκε πως προκύπτει ότι τα μέλη του κόμματος είναι 138 χιλιάδες. «Μπορούμε να τους καλέσουμε όλους μαζί, να πάμε στο Σύνταγμα και να κερδίσουμε τις εκλογές», σημείωσε. Έδωσε δίκιο στον συνυποψήφιο του Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι πρέπει να προφυλαχθούν οι διαδικασίες. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού, στο οποίο ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις των μελών, ώστε να διατηρήσουν την ιδιότητα αυτή. Όπως υποστήριξε, μια βασική είναι η ετήσια εισφορά στο κόμμα και διερωτήθηκε αν έχει δοθεί και αν όχι, πως τότε τηρείται η ιδιότητα. Ο κ. Καστανίδης, ξεκαθάρισε ότι μπορεί και εντός της ημέρας να παραδώσει 5000 υπογραφές πολιτών, απαντώντας στις φημολογίες πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες , από τα μέλη, υπογραφές για την επισημοποίηση
Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πορείας. «Δεν υπάρχει πιθανότητα σύμπραξης με δεξιά γιατί ανήκουμε σε διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους. Υπηρετούμε διαφορετικές αξίες και αρχές. Δεν θα συμπράξουμε με την αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική αριστερά γιατί αν σε αποκαλούν γερμανοτσολιά, θα πρέπει να ντρέπονται γιατί ζητούν συνεργασίες από γερμανοτσολιάδες».
Ο κ. Καστανίδης, έκλεισε με ένα ενωτικό μήνυμα, λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να πάνε όλα καλά και να έρθουν καλύτερες μέρες. Καλό αγώνα και πάνω από όλα με σεβασμό στην ενότητα του κινήματος».