Πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας ένας πρόεδρος που δεν είναι Κάστρο και που δεν είχε καν γεννηθεί όταν οι μαρξιστές επαναστάτες πήραν την εξουσία στην Κούβα διώχνοντας τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα .
Πρόκειται για τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ πρώτο αντιπρόεδρο του 86χρονου Ραούλ Κάστρο και δεξί του χέρι. Ο Κανέλ είναι μόλις 57 ετών και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την πολιτική του Κομμουνιστικού κόμματος και του μέντορα του Ραούλ Κάστρο.
Ίσως για αυτό οι Κουβανοί της διασποράς δεν ενθουσιάστηκαν με την αλλαγή προσώπου στο προεδρικό αξίωμα γιατί δεν περιμένουν πως θα υπάρξει δραστική αλλαγή στην πολιτική της Κούβας.
Όπως λένε το μόνο που βλέπουν είναι τη δυναστεία των Κάστρο να διορίζει ένα νέο μονάχη για να συνεχίσει να κάνει ακόμα περισσότερα εγκλήματα.
Ο πρόεδρος των εξόριστων στις Ηνωμένες Πολιτείες Κουβανών ΜιγκέΛ Σααβέντρα εξηγεί πως το μέλλον των Κουβανών θα συνεχίσει να είναι τραγικό και θλιβερό όσο οι Κάστρο παραμένουν στην εξουσία.
Αυτό πιστεύουν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον όπως φυσικά και τα Γεράκια του Τραμπ .
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει , αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του, να ανατρέψει την πολιτική ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας που είχε εφαρμόσει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επισκεφτεί την Κούβα το 2016 και είχε εκφωνήσει έναν λόγο που είχαν παρακολουθήσει εκατομμύρια πολίτες .
Μετά το ιστορικό αυτό ταξίδι του μυριάδες αμερικανοί πολιτικοί, στελέχη της Γουώλ Στρήτ , fashion icons και χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν την Κούβα και αποτέλεσαν ισχυρή τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.
Μετά ήρθε ο οδοστρωτήρας που ονομάζεται Τραμπ και τα διέλυσε όλα. Απέλασε κουβανούς διπλωμάτες και απέσυρε το 60% του προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα υποστηρίζοντας πως για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πάνω από είκοσι διπλωμάτες ή μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα ευθύνεται η Αβάνα. Η κυβέρνηση της Κούβας απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις επιστημονική φαντασία.
Η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε επίσης να χρησιμοποιεί ψυχροπολεμικούς χαρακτηρισμούς έναντι της κουβανικής κυβέρνησης και επέβαλε περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα ταξίδια των Αμερικανών στο νησί.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως το άνοιγμα του Ομπάμα στην Κούβα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα γιατί το καθεστώς εξακολούθησε την αυταρχική , καταπιεστική πολιτική του , υπάρχουν και εκείνοι όμως που πιστεύουν πως τα πράγματα θα άλλαζαν σιγά σιγά όσο θα μεγάλωνε η θετική επιρροή από τη φιλελεύθερη Δύση.
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες σύναπταν διπλωματικές , οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με μια κομουνιστική χώρα. Ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει και με το Βιετνάμ , μία χώρα με κομουνιστικό καθεστώς που καταπιέζει την κοινωνία και φυλακίζει τους διαφωνούντες.
Η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική πάγωσε τους Κουβανούς και ανακούφισε τους σκληροπυρηνικούς του κομουνιστικού κόμματος του νησιού.
Ήδη η κυβέρνηση στην Αβάνα καθυστερεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, πάγωσε την έκδοση νέων αδειών για ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μένει να δούμε τι θα κάνει τώρα ο νέος πρόεδρος της Κούβας.
Ο 57χρονος Ντίαζ Κανέλ ανήκει στη γενιά που δεν πολέμησε στο πλευρό του Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα και που ανδρώθηκε πολιτικά τη δεκαετία του 1990 όταν η Κούβα ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή που ήρθε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Θεωρείται πραγματιστής και οπαδός των νέων τεχνολογιών.
Ο τρόπος όμως που ανέλαβε την εξουσία δείχνει και τους πολύ στενούς δεσμούς του με το καθεστώς των Κάστρο.
Ο νέος πρόεδρος της Κούβας πιέζεται πολύ να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας του νησιού που δεν μπορεί πια να στηριχθεί στα πετρέλαια της Βενεζουέλας .
Είναι πιθανό να πρέπει να μεταρρυθμίσει άμεσα το νομισματικό σύστημα και να πιέσει για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοι του πίστευαν πως οι ΗΠΑ μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση αυτών των αλλαγών. Αναλυτές τώρα εκτιμούν ότι η εχθρική στάση του Τραμπ προς την Αβάνα περιορίζει τις κινήσεις του Ντίαζ Κανέλ .
Είναι βέβαιο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία δεν μπορούν να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ούτε να τις σχεδιάσουν μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα διευκόλυνε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η κουβανική οικονομία και η δημόσια διοίκηση.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν ήδη συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση μέρους του χρέους της Κούβας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει και στη διαγραφή του.
Η Κίνα αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κούβας.
Οι εξαγωγές της στο νησί έφτασαν τα 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.
Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Κούβα σημείωσαν αύξηση 81%.
Ο Τζων Λη Άντερσον γράφει στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ πως το μπούλινγκ που κάνει ο Τραμπ στους Κουβανούς θα τους οδηγήσει είτε κυβερνά ο Κάστρο είτε όχι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο που έχουν πάρει εδώ και 59 χρόνια.