Κορωνολαϊκισμός

18 Μαϊ 2020


Όσο οι δείκτες της διάδοσης του κορωνοϊού παραμένουν ενθαρρυντικοί, τόσο  περισσότερο ενθαρρύνονται οι φορείς του λαϊκισμού να διασπείρουν τον δικό τους ιό στην κοινωνία. Τα σενάρια συνομωσιολογίας έχουν ήδη πάρει φωτιά. Οι θεωρίες περί εργαστηριακού ιού, κοινωνικού πειράματος, θεομηνίας αλλά και νέες «επιστήμες», όπως η τσιπολογία η μεταληψολογία κλπ. βρίσκουν εύφορο έδαφος στα μυαλά των - εκπαιδευμένων επί χρόνια - ψεκασμένων.


Η πολιτική ζωή, μετά από μικρή περίοδο αναγκαστικής συναίνεσης στα αυτονόητα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, ξαναβρίσκει τον «γνώριμο» βηματισμό της. Μερικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται να επαναπαύονται στις δάφνες του δείκτη R0 υποτιμώντας τα δύσκολα που βρίσκονται μπροστά μας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας ξυπνώντας αντιμνημονιακές μνήμες αγανακτισμένων. Σ? όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εκλογολογία, κυρίως από την πλευρά εκείνων που θα ήθελαν να αποφύγουν μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Συνηθίσαμε να επαναλαμβάνουμε ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στη ζωή μας μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Βαδίζοντας προς μια νέα κανονικότητα, μαζί με την διεκδίκηση των ελευθεριών που μας στέρησε προσωρινά η καραντίνα, είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε και την υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα μας θωρακίσει απέναντι στην οικονομική ύφεση και θα κλείσει το δρόμο στον λαϊκισμό που καραδοκεί.