Το περιοδικό ??Der Spiegel?? δημοσίευσε μια συνέντευξη με την Dovi Sridar . Η σύμβουλος της κυβέρνησης της Σκωτίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ρωτήθηκε σε τι οφείλεται η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με την αποτυχία της Αγγλίας και άλλων χωρών. Η απάντησή της εστιάζεται στην πολιτική ??zero covid??- μηδενικός ιός.
Με την πολιτική αυτή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση- η όλη προσπάθεια εστιάζεται στο να περιοριστούν τα κρούσματα στα 5-10 την ημέρα. Τα μέτρα προσαρμόζονται σε αυτόν τον στόχο.
Κύρια εργαλεία για την επιτυχία αυτής της πολιτικής ήταν είναι ο έλεγχος των συνόρων με την Αγγλία με υποχρεωτικές εξετάσεις σε όλους, η εφαρμογή της απομόνωσης ανάλογα με την εξέλιξη, η χρήση μάσκας και ο μεγάλος αριθμός εξετάσεων του τοπικού πληθυσμού.
Σε σχέση με την οικονομία, πιστεύει ότι αν καθυστερήσει μια δυο εβδομάδες η χαλάρωση η οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά με την επιστροφή στην κανονικότητα. Έφερε για παράδειγμα προς αποφυγή την δεύτερη πατρίδα της, την Φλώριδα, με την καταστροφική εξέλιξη της πολιτικής των ΗΠΑ και στην υγεία και στην οικονομία.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι λάθος κάναμε, ώστε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις μη ελέγξιμες. Πώς ενώ αναγνωριστήκαμε διεθνώς ως υπόδειγμα οργανωτικής και υγειονομικής εγρήγορσης.
Την απάντηση την δίνει η ίδια η κ. Sidar. Η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ενιαία πολιτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάθε κράτος μέλος ή ομάδα κρατών είχε διαφορετική πολιτική και συνεπώς η πολιτική ??μηδενικά κρούσματα?? δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της ενιαίας Ευρώπης.
Αν κοιτάξουμε την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, θα παρατηρήσουμε ότι μέχρι κάποια χρονική στιγμή είχαμε φτάσει σε σχεδόν μηδενισμό των κρουσμάτων. Από κάποια χρονική στιγμή και μετά άρχισε να τραβάει την ανηφόρα, και η στιγμή ήταν όταν πριν λίγους μήνες άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορα `με διμερείς συμφωνίες και χωρίς γενικευμένες εξετάσεις στην είσοδο ξένων ταξιδιωτών. Κάτι που δεν ήταν δυνατόν να συμβεί όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και γιατί τα απαραίτητα υλικά δεν υπήρχαν στην Ελληνική αγορά.
Από εκεί και πέρα υπήρξε και η έκπληξη της συνέχισης της επιθετικότητας του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός ότι μια τέτοια πανδημία δεν είχε προβλεφθεί, το ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση χειρότερη από τον παγκόσμιο πόλεμο, επιστρέφοντας στο 1918 οδηγεί αβίαστα στην σκέψη ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει. Όπως προβλέπει ο Π.Ο.Υ. θα ζήσουμε με αυτήν τα επόμενα χρόνια και η συνεπώς ότι η ζωή δεν θα είναι πια ίδια.
Η μεν Ευρώπη έδωσε μια ανάσα γενναία για την οικονομική ανάταξη της Ένωσης, η δε Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο βήμα στο σύστημα υγείας, το οποίο ήταν για χρόνια σε παρακμή.
Με την ευκαιρία θα πρότεινα ο κ. Τσιόδρας να επανέλθει στην καθημερινή ενημέρωση του πολίτη. Ο παρηγορητικός λόγος του, ο σεβασμός του σε όλους, η ειλικρίνειά του, και παραδοχή λαθών της επιστημονικής κοινότητας είναι απαραίτητα για την κοινωνία. Φαίνεται ότι σύντομα θα βρεθούμε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Μακάρι να μην συμβεί. Αλλά ο κ. καθηγητής έχει πολλά να προσφέρει στην συνειδητοποίηση όλων μας για την αναπόφευκτη συνέχεια. Η ζωή μας και κυρίως η ζωή των παιδιών μας δεν θα είναι πια ίδια με αυτήν που είχαμε συνηθίσει.
Πηγή: www.tanea.gr