Οι ακραίες ιδεοληψίες της τρόικας και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα αυτή την ώρα, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων και να λάβει η Ελλάδα τα απολύτως αναγκαία 31,5 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φημίζεται για την υπομονή του και τη διαλλακτικότητά του, εξοργίστηκε από τις επίμονες πιέσεις της τρόικας για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Η τρόικα επιδεικνύει μια άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση και ότι δεν γίνονται όσα έχουν συμφωνηθεί.
Κι όμως, χωρίς να θέλουν να ωραιοποιήσουμε παραλείψεις ή λάθη, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει τις διαδικασίες για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οφείλει, ωστόσο, η τρόικα να αντιληφθεί ότι όταν μια σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων μιλούν(σ.σ.: για την ακρίβεια μιλούσαν) ανοιχτά για το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ, το γεγονός αυτό απομακρύνει σοβαρούς επιχειρηματίες από το να επενδύσουν στη χώρα μας όταν δεν ξέρουν σε λίγους μήνες τι νόμισμα θα υπάρχει στην Ελλάδα.
Στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος γίνεται, έστω και με καθυστέρηση, δουλειά, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Οικονομικών έχει τρέξει αρκετά το θέμα των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Ελβετίας, ενώ είναι θέμα χρόνου να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα επίορκων πολιτικών, αυτοδιοικητικών παραγόντων και άλλων αξιωματούχων.
Παράλληλα εξετάζονται χιλιάδες μαϊμού συντάξεις και επιδόματα σε «ανάπηρους», σε «τυφλούς» και άλλες αντίστοιχες κατηγορίες παρανομούντων συμπολιτών μας.
Συν τοις άλλοις προωθείται το ενιαίο μισθολόγιο, η κατάργηση ή η συγχώνευση οργανισμών, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και μια σειρά άλλες αναγκαίες επιλογές.
Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θέλει να κάνει έργο και να μην παραγνωρίζει ότι έχει ευρύτερη πολιτική αποδοχή. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Όπερ σημαίνει ότι δεν γίνεται να περικοπούν άλλο οι μισθοί, οι συντάξεις και τα τελευταία ψήγματα του κοινωνικού κράτους!
.
.
Ο Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ
.
Δημοσιεύθηκε στις 22/9 στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ