Δεν χρειάζεται να μελετήσει κανείς τον προϋπολογισμό 2017, ούτε τις εκτιμήσεις του οίκου Moody’s για να καταλάβει πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αρκούν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου που δείχνουν ότι τα λουκέτα επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις συστάσεις νέων στο 9μηνο. Συγκεκριμένα, οι διαγραφές από το ΓΕΜΗ ανήλθαν σε 24.330, ενώ οι εγγραφές ήταν 21.654. Το 2015, αντίθετα, οι εγγραφές ανέρχονταν σε 24.174, ενώ οι διαγραφές ήταν 18.245.
Το συμπέρασμα είναι προφανές: Η απασχόληση συρρικνώνεται και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καν ξεκινήσει μια πορεία προς την ανάκαμψη. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, δυσλειτουργίας των θεσμών και προβληματικής διακυβέρνησης. Αντί για επενδύσεις κύμα αποεπένδυσης, αντί για νέες θέσεις εργασίας λουκέτα, αντί για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας διάλυσή της, αντί για κίνητρα φόροι, αντί για καινοτομία αναχρονισμοί, αντί για πρόοδος οπισθοδρόμηση.
Η χώρα γερνάει και χάνει το δημιουργικότερο κομμάτι της νέας γενιάς που φεύγει στο εξωτερικό, η προσφυγική κρίση πέφτει πάνω στην οικονομική και την επιδεινώνει, τίποτα θετικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η κυβέρνηση ονειρεύεται εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Μέχρι τότε δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο.