Κάτω τα χέρια από τις εκλογές!

17 Ιουν 2019

 

Τα σύννεφα πάνω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν συσσωρευτεί από καιρό. Οι γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Κυπριακή κυβέρνηση στην δική της ΑΟΖ και κυρίως οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών, δημιούργησαν και ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να κάνει ακόμα μια επιθετική επίδειξη των επεκτατικών του σχεδίων στη «γαλάζια πατρίδα». Η γεώτρηση που ξεκίνησε η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι αδιαμφισβήτητο δείγμα των προθέσεών του να φτάσει τον εκβιασμό στα άκρα.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. Η αυξανόμενη επιθετικότητα των γειτόνων έχει ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές, αλλά και πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες έχουν ήδη επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και έκανε χρήσιμες συγκρίσεις με τα γεγονότα του ‘96 στα Ίμια. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει μιλήσει επίσης για την ανάγκη ψύχραιμης στάσης και καλού κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόμοιες δηλώσεις, σε διαφορετικό ίσως κλίμα, έκαναν τελευταία και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο ξαφνικός πανικός των τελευταίων ωρών δεν έχει επομένως προφανή εξήγηση. Η διακοπή της προεκλογικής περιοδείας του πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα και η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν δεν φαίνεται να δικαιολογούν τις αιφνιδιαστικές ενέργειες της ηγεσίας της κυβέρνησης. Η καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που είχε ήδη ζητηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι μάλλον αυτονόητη και πάντως δεν απαιτούσε την έκτακτη σύγκλιση του ανωτάτου οργάνου Εξωτερικών και Άμυνας.

Τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτούν υπεύθυνους και συναινετικούς χειρισμούς. Καμιά πολιτική δύναμη δεν δικαιούται να τα εκμεταλλευτεί για ιδιοτελείς κομματικές σκοπιμότητες. Ιδιαίτερα η απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν θα πρέπει μα παρασυρθεί σε πιθανές σκέψεις αναβολής των εκλογών της 7ης Ιουλίου για λόγους «εθνικού κινδύνου». Οι ανεπίσημες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που ξεκίνησαν για το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να αποσυρθούν. Ο μεγαλύτερος εθνικός κίνδυνος για τη χώρα είναι η παραβίαση των αρχών και των κανόνων του Δημοκρατικού πολιτεύματος.