Την Παρασκευή οι Καταλανοί είχαν μία πολύ θλιβερή επέτειο .
Στις 6 Οκτωβρίου του 1934 η τότε αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής επαρχίας . Η κεντρική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε αμέσως , φυλακίστηκαν τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και ανεστάλη το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.
Δεν βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά δεν απέχουμε και πολύ.
Ο Κάρλες Πιτζντεμόντ αποφάσισε τελευταία στιγμή να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγόρευε τη σύγκλιση της τοπικής βουλής για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας .
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης έκανε ήδη ένα βήμα πίσω την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να τον απειλεί ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 155 του συντάγματος και θα αποσύρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της ανεξαρτησίας της επαρχίας .
Σύμφωνα με τον έγκυρο αρθρογράφο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Βόλφγκανγκ Μίνχαου ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα προκαλούσε μεγαλύτερο σοκ και από το Μπρέξιτ .
Είναι σαφές ότι επαρχίες που ανεξαρτητοποιούνται δεν γίνονται αυτομάτως μέλη της ΕΕ . Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες . Το αντεπιχείρημα των αυτονομιστών είναι ότι η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μία πολύ πλούσια περιοχή 15 εκατομμυρίων πολιτών .
Ακόμα και αν ισχύει όμως αυτό και η ΕΕ δεν θέλει να χάσει την Καταλονία δεν μπορεί να δράσει εναντίον ενός κράτους μέλους της , εναντίον της Ισπανίας.
Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες της Καταλονίας θα χάσουν μονομιάς και την ισπανική και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Όπως γράφει ο Μίνχαου οι Καταλανοί δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Τα σύνορα Καταλονίας – Ισπανίας θα γίνουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν.
Οι Καταλανοί θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα αν θέλουν να ταξιδέψουν στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες της Ένωσης.
Θα αποκτήσουν μέσα σε μία νύχτα καθεστώς πολιτών τρίτης χώρας.
Επειδή δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν θα έχει δικαίωμα στους μειωμένους δασμούς και το χειρότερο είναι πως θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.
Αυτό θα σημάνει την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Για αυτό άλλωστε δύο καταλανικές τράπεζες αποφάσισαν ήδη να μεταφέρουν τα κεντρικά τους υποκαταστήματα στη Μαδρίτη . Θέλουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης τους από την ΕΚΤ .
Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και ίσως το διάβασε και ο Πίτζντεμοντ και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μονομερείς πράξεις.
Το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται έτσι απλά ούτε η κρίση εξαφανίζεται .
Ο Ραχόι πρέπει να βρει τρόπο να προσεγγίσει τους Καταλανούς που θέλουν την ανεξαρτησία τους . Και το ξύλο σίγουρα δεν είναι ο τρόπος.