Όσα πλησιάζει η συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, πολύ περισσότερο που προεξοφλείται σχεδόν η επίσπευσή τους, τόσο οι δημοσκοπήσεις – και οι αναλύσεις τους – θα έρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι πολυαναμενόμενες ωστόσο, λόγω των γεγονότων του καλοκαιριού, πρώτες ενδείξεις των μετρήσεων των εκλογικών προτιμήσεων των ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Ο λόγος είναι η εντύπωση της απουσίας κάθε αξιοπιστίας που δημιουργείται από τα ποσοστά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που δείχνουν να προσαρμόζονται και αυτά στο διχαστικό σκηνικό της ακραίας πόλωσης που έχουν επιλέξει κάποιοι συνειδητά να διαμορφώσουν στην πορεία προς τις κάλπες.
Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό ενημερωτικών μέσων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται από 3,5 έως 5,5 μονάδες, απόλυτα ανατρέψιμη δηλαδή αν λάβει κανείς υπ’ όψη του και το περιθώριο στατιστικού λάθους. Οι δημοσκοπήσεις αντίθετα που παραγγέλλονται από μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ 8,5 και 11,5 μονάδων που δημιουργεί συνθήκες άνετης εκλογικής επικράτησης της ΝΔ.
Το γεγονός ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της πολιτικής στιγμής και εργαλεία ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης» δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την εξυπηρέτηση από τις εταιρείες των σκοπιμοτήτων των εντολέων τους.
Δεν ανησυχεί κανέναν άραγε αυτή η προφανής δημοσκοπική απάτη; Ούτε τις ίδιες τις εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων βαδίζουν προς την πλήρη απαξίωση, ούτε τα ΜΜΕ που γελοιοποιούνται στην κοινή γνώμη, ούτε τους «αναλυτές» εκείνους που χάνουν την όποια σοβαρότητά τους, ούτε όσα κόμματα ψάχνουν για τεχνητές δημοσκοπικές ενέσεις; Και αν για προφανείς λόγους δεν ανησυχούν όλοι αυτοί, δεν χτυπάει κανένα καμπανάκι για τους θεσμούς της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.
Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι αυτοί – μαζί κι εμείς – έχουμε συνηθίσει πια στην ιδέα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά εργαλεία συνειδητής χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών. Γι αυτό και δεν χρειάζεται να τους δίνουμε και πολύ σημασία.