Κάποιος πρέπει να φωνάξει πολύ δυνατά!

Αντώνης Καρακούσης 10 Αυγ 2012

Ότι η καχυποψία περισσεύει διεθνώς για τις ελληνικές υποθέσεις το γνωρίζουμε όλοι. Και είναι γενικώς παραδεκτό επίσης ότι οι ξένοι αναλυτές, οι οίκοι αξιολόγησης, οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και κατ’ επέκταση οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όπως και οι πολιτικοί, Eυρωπαίοι και Aμερικανοί, ενεργούν, γράφουν εκθέσεις και τροφοδοτούν με δηλώσεις τα διεθνή ΜΜΕ μη αναγνωρίζοντας τις δικές μας προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ορισμένοι μάλιστα μεροληπτούν στον μέγιστο βαθμό και καταδικάζουν τη χώρα και τον λαό της σε διαρκή, κατάφωρα άδικη, αμφισβήτηση. Πρώτοι και καλύτεροι οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η αμερικανική S&P’s, η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει αρνητικές τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, αγνοώντας πλήρως την εξέλιξη της δημοσιονομικής μας θέσης στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Στην ίδια λογική και διάφοροι ευρωπαίοι ηγετίσκοι και πολιτευτάκηδες οι οποίοι στην πρώτη ευκαιρία ρίχνουν και ένα δεκάρικο λόγο σε βάρος της Ελλάδας, αγνοώντας τι πραγματικά συμβαίνει εδώ, και πόσο έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει η χώρα.

Και επειδή δεν μπορούμε να παραμένουμε καρπαζοεισπράκτορες παραθέτουμε τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2012 που έχουν δει και αξιολογήσει ο Τόμσεν, ο Τράα και όλο τους το σόι. Σύμφωνα με αυτά το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ενοποιημένη βάση περιορίστηκε σε 1,07 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 από 4,6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. Ήταν δηλαδή μειωμένο κατά 3,53 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού πρώτου εξαμήνου.

Επίσης το πρωτογενές έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ήταν κατά 3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2011 και κατά 1,95 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από την τρόικα για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Όπως παρατηρούν οι εμπειρογνώμονες της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους, η ικανοποιητική εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες για τη χώρα και σε περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης, οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα απ’ αυτά που μεταφέρουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες και επιχειρούν κατά την πάγια τακτική τους να διαμορφώσουν τετελεσμένα.

Οι εμπειρογνώμονες της Alpha Bank υποστηρίζουν μετά πάθους, ότι τα επιτυχή αποτελέσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης στο δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 20012 εγγυώνται και την ομαλή υλοποίηση των στόχων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για τον απλούστατο λόγο επειδή ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Εκτιμάται μάλιστα ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, του ευρύτερου κράτους δηλαδή, θα είναι μηδενικό ή πλεονασματικό ήδη από το 2012!

Και αυτό την ώρα που η τρόικα έχει θέσει για το 2012 πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους 2,05 δισ. ευρώ. Αν έτσι έχουν τα πράγματα και αν όντως τεχνητά διατηρείται το καθεστώς απόλυτης καχυποψίας απέναντι στη χώρα, τότε κάποιος πρέπει να φωνάξει πολύ δυνατά σε όλους αυτούς τους λιμοκοντόρους της κακιάς ώρας.

Για να μην πούμε τίποτε χειρότερο και κακοχαρακτηρισθούμε από τους έχοντες αστική αγωγή αναγνώστες μας.