Καθώς η διαπραγματεύσεις για τον 7ετή προϋπολογισμό συνεχίζονται και θεωρώντας πιθανότερη εξέλιξη την επίτευξη συμφωνίας, ήρθε η ώρα να καταγράψουμε τα συμπεράσματά μας.
1. Η Ε.Ε. είναι το μοναδικό καταφύγιο για της χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν και αντιμετωπίζουν το τσουνάμι των αλλαγών που έρχονται με τις ανακατατάξεις στις οικονομικές υπερδυνάμεις.
2. Οι διαφοροποιήσεις, οι διαφωνίες και πολλές φορές οι αντιδικίες μπορεί να καλυφθούν με επιτυχημένη έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως είναι πραγματικές και οφείλουμε να τις αναλύσουμε και να προχωρήσουμε γρήγορα σε θεσμική αναθεώρηση των Συνθηκών.
3. Γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων με φορείς ώστε να καταλήξει σε μια πρόταση αλλαγής των Συνθηκών.
4. Μια τέτοια διαδικασία θα πάρει χρόνο και χρόνος δεν υπάρχει. Ένα νέο κύμα υγειονομικής κρίσης, τυχόν επανεκλογή του κ. Τραμπ και γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε διάφορες περιοχής του Κόσμου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων είναι φανερό ότι αντιμετωπίζεται με ??περισσότερη?? Ευρώπη. Δηλαδή σε μια πορεία προς την Ομοσπονδία. Κάτι που πριν λίγους μήνες έμοιαζε να έχει εγκαταλειφθεί ακόμη και από τους υπέρμαχούς της.
6. Η οικονομική πολιτική της έχει αλλάξει. Είναι καιρός να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ορθολογική κατανομή των εισοδημάτων και να περιοριστεί δραστικά η επικυριαρχία του μη παραγωγικού κεφαλαίου.
7. Ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της κοινοτικής ενότητας είναι η εσωτερική αγορά και η συναφής πολιτική αλληλεγγύης προς τα λιγότερο ανταγωνιστικά κράτη. Ταυτόχρονα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε δυναμική εξέλιξη.
8. Οι συμμαχίες, οι σχέσεις της Ένωσης με τις τρίτες χώρες πρέπει να αναθεωρηθούν. Κίνα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσία και περιφερειακές δυνάμεις όπως Τουρκία, Ιράν, κλπ είναι υπό αναθεώρηση.
9. Το θέμα της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας , οι αποκατάσταση των μεταπολεμικών διεθνών οργανισμών που υφίστανται συστηματική αποδόμηση είναι πρώτης προτεραιότητας.
Πώς μπορεί όμως να μοιάζει μια Ευρώπη ομόκεντρων κύκλων; Και ποιες χώρες θα βρίσκονται σε βρίσκονται σε κάθε κύκλο;
Στον πυρήνα θα ενταχθούν όσες χώρες επιθυμούν την εμβάθυνση της Ευρώπης, είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, και αποδέχονται τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Κυρίως χώρες του Ευρώ.
Στον δεύτερο κύκλο θα βρίσκονται όσες χώρες ?? θέλουν??, αλλά δεν μπορούν. Σε αυτές θα παρέχεται ο χρόνος και η βοήθεια ώστε να εκσυγχρονίσουν την οικονομία τους, ώστε να ενταχθούν στον πρώτο κύκλο.
Τέλος, χώρες που δεν αποδέχονται τις αξίες της Ένωσης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία να μπορούν να συνάψουν προτιμησιακές εμπορικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες.
Επίσης θα πρέπει να μην ξαναζήσουμε το δράμα του Brexit. Αν κάποια χώρα επιθυμεί να ακολουθήσει την μοίρα τής Μ. Βρετανίας, όπως ακούγεται μια από αυτές είναι η Ολλανδία , να μπορεί να αποχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες.
Τέλος ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην επίσπευση συμφωνιών μορφών Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου σε όμορες με την Ένωση χώρες αν το επιθυμούν.
Πηγή: www.tanea.gr