Κ. Χατζηδάκης: Τελευταία ευκαιρία για αξιόπιστη λύση για τη ΛΑΡΚΟ

12 Φεβ 2020

Τελευταία ευκαιρία για να δοθεί μια ευρωπαϊκή και αξιόπιστη λύση στο "μπάχαλο" που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία 35 χρόνια, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης την τροπολογία που έχει στόχο την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή.

Απευθυνόμενος στα κόμματα που είναι απέναντι στην τροπολογία, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε εάν η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κάνει κάτι για το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, να χρωστά μισό δισεκατομμύριο σε τρίτους και ειδικότερα στη ΔΕΗ να χρωστά 350 εκατ. ευρώ. Μόνη της χρωστά το 80% των οφειλών της βιομηχανίας υψηλής τάσης, ενώ κάθε μήνα καταναλώνει ρεύμα 5,5 εκατ. ευρώ "και δεν πληρώνει μία", είπε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφερόμενος μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, "που με χίλια ζόρια δέχθηκε να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση εν όψει της τροπολογίας" παρατήρησε ότι οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων - μεταξύ των οποίων ο κ. Φωτόπουλος - καταψήφισαν αυτή τη ρύθμιση, διότι θεωρούν ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί επί ζημία των εργαζομένων ΔΕΗ" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης δεν ισχύει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι "ριγμένη" ως προς την τιμή που αγοράζει το ρεύμα καθώς πληρώνει 35 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν η "Τιτάν" πληρώνει 44 ευρώ. Επίσης, είπε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν πληρώνει για το διοξείδιο άνθρακος που εκπέμπει, κινδυνεύοντας με περιβαλλοντικό πρόστιμο 49,5 εκατ. ευρώ, επιβαρύνει τον Ευβοϊκό Κόλπο χιλιάδες τόνους σκουριάς, κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ "θέλετε να ονομαστείτε Πράσινη Συμμαχία, τη εξαιρέσει Φθιώτιδας, Εύβοιας.. [..] κάνετε σκόντο επειδή θέλετε να λαϊκίσετε" είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για το κόστος μισθοδοσίας είπε ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν υπήρξε αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζόμενων. Πόσο ανεκτό είναι να έχουμε 47 εκατ. μισθοδοσία με μέσο κόστος 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο, αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης. Πόσο ανεκτό είναι αυτή η επιχείρηση να μην προστατεύει τους ίδιους τους εργαζομένους της, όταν είχαμε τρία θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες, "γιατί δεν τηρείται τίποτα".

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη της χώρας μας από την ΕΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. "Κι εσείς όλοι λέτε εδώ πέρα, Έλληνες φορολογούμενοι, για χατίρι της ΛΑΡΚΟ, να πληρώσετε πρόστιμο", είπε απευθυνόμενος στους επικριτές της τροπολογίας. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ναι μεν δεν επιβάρυνε την κατάσταση αλλά υπήρξαν 148 εκατ. ευρώ σωρευτικές ζημιές επί της θητείας του. Φτάσαμε τον Ιούλιο, προ των εκλογών, να καταρτίζεται σχέδιο συλλογικής σύμβασης ώστε να πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Χατζηδάκης,

Επίσης, είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε επιστολή του προς την Επιτροπή, είχε μιλήσει για το ενδιαφέρον που υπάρχει από διάφορους ιδιώτες επενδυτές και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμη να μελετήσει τις προσφορές στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας διαγωνισμού. "Όταν το έγραφε ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπεύθυνη πράξη, όταν το κάνουμε εμείς είναι νεοφιλελεύθερη επιλογή" σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.


ΚΙΝΑΛ: Δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους το σχέδιο τηε κυβέρνησης


Δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ ούτε εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, σχολίασαν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Μουλκιώτης, για την προτεινόμενη τροπολογία της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την υποχρεωτική πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, με πώληση σημαντικού μέρους του ενεργητικού της εταιρείας.

Όπως υποστηρίζουν "το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και κατόπιν συναντήσεων με το Σωματείο των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είχε τοποθετηθεί ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε επενδυτή ο οποίος θα παρουσιάσει αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για:

-Την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας.

-Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

-Την σημαντικότητα της εταιρείας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που δραστηριοποιείται.

-Τα συμφέροντα της ΔΕΗ που είναι μέ τοχος κατά 11,45%.

-Την προστασία του περιβάλλοντος με τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «το προσεχές χρονικό διάσ τημα αναμένεται αύξηση της τιμής και της ζήτησης του Νικελίου λόγω της χρήσης του σε συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας γι? αυτό και πρότειναν:

-Την αντιμετώπιση του χρέους προς τη ΔΕΗ με ρήτρα διακύμανσης της τιμή ς του Νικελίου.

-Την ορθολογικοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών.

-Την αναβάθμιση της ποιότητας του μεταλλεύματος και αξιοποίηση του λατερίτη (πυρομεταλλουργεία).

«Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει σε λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, ακολουθώντας λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος», καταλήγουν.


ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η "κατάπτυστη τροπολογία"

"Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κύριο είναι να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της διχοτομημένα ή τριχοτομημένα, αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο εγχώριο ή ξένο, αυτή τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους" τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ "κατάπτυστη" και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, υπογραμμίζοντας ότι "η μόνη σοβαρή, η μόνη συνετή πράξη που έχει να κάνει η Βουλή είναι να αποσύρει αμέσως αυτή την τροπολογία που υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της χώρας”.

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και στον ελληνικό λαό ενώ αναφέρθηκε και στα ψέματα των εκάστοτε κυβερνώντων, ιδιοκτητών και παρατρεχάμενων της εξουσίας "που διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν την ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων".

Επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τις τύχες της ΛΑΡΚΟ, της χώρας και του λαού και πρόσθεσε ότι "ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια ρότα και της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ξεπουλήματός της" ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, υπό τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, σε συγκεκριμένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ.