Στον απόηχο των άτυχων διερευνητικών συζητήσεων των τέως κυβερνητικών συμμάχων, χθες το βράδυ ο ΠτΔ Mattarella ζήτησε την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων για την στήριξη μιας μη πολιτικής κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών. Στη συνέχεια κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου του δόθηκε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Μάριο Ντράγκιαποδέχτηκε την εντολή με επιφύλαξη, ενώ δήλωσε στα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε την δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε. «Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.
Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ. Εξήγησε, τέλος, ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στην συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.
Μέχρι αυτή την στιγμή, την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε όμως ότι η πολιτική του δύναμη δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε».
Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι δεν θα πάρουν μέρος στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα υπερψηφίσουν μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα στην χώρα.
Η εμπλοκή του Ντράγκι ήταν ευπρόσδεκτη από τον τραπεζικό κόσμο, που με μότο το In Draghi we trust θεωρεί το σημαντικότερο πρόσωπο για να ανταπεξέλθει σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της θετικότητας ήταν σήμερα το Ιταλικό χρηματιστήριο που βλέπει τα κέρδη να ανέρχονται στο 3% και το spread να πέφτει κοντά στο ψυχολογικό όριο των 100 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που η Ιταλία είχε να ζήσει από την Κυβέρνηση Renzi του 2015.