Είναι φανερό πως αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη ένα ισχυρό ρεύμα εναντίον του λαϊκισμού . Παρίσι , Βερολίνο, Βρυξέλλες παραδέχονται πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές και στην ΕΕ αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης για να υπάρξει σταθερότητα και ευημερία στη Γηραιά Ήπειρο .
Ο γάλλος υπουργός των οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εποικοδομητικά τα δύο χρόνια που μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές για να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε βαθύτερη νομισματική ενοποίηση. Στόχος τους θα είναι να δώσουν μία ηχηρή απάντηση στους εχθρούς του ευρώ.
Ο κ. Λε Μερ , ο οποίος προέρχεται από τη γαλλική δεξιά , εμφανίστηκε σίγουρος ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα προχωρήσουν μαζί στην αναμόρφωση της πολύπαθης ζώνης του ευρώ.
Μάλλον πολύ αισιόδοξος είναι ο γάλλος υπουργός οικονομικών.
Η Γαλλία έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα με την εκλογή του Μακρόν και την ήττα της Μαρίν Λεπέν αλλά τα ακραία στοιχεία παραμονεύουν και αν η ευρωζώνη δεν “μεταμορφωθεί” από μία ατελή νομισματική ένωση σε μία πραγματική οικονομική ομοσπονδία τότε το πιθανότερο είναι ότι θα διαλυθεί εξήγησε ο Μπρούνο Λε Μερ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς .
Το Παρίσι ετοιμάζεται να κάνει και επίσημα τις προτάσεις του.
Θα προτείνει κοινό προϋπολογισμό των χωρών μελών της ευρωζώνης , τη δημιουργία κοινοβουλίου αλλά και νομισματικού ταμείου και θέσπιση θέσης υπουργού των οικονομικών.
Τις προτάσεις θα τις κάνει το Ελιζέ δύο μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του γάλλου προέδρου είναι να είναι ενήμερα τα κόμματα της Μπουντεστάγκ για τις γαλλικές προτάσεις πριν το σχηματισμό κυβέρνησης .
Το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε σκέψη τα πλεονάσματα των ισχυρών οικονομιών του ευρώ να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των πιο αδύναμων χωρών.
Ο 48χρονος Μπρούνο Λε Μερ , ο οποίος μιλάει άπταιστα γερμανικά και έχει πολύ καλή σχέση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , δεν διστάζει να πει ότι οι δύο χώρες διαφωνούν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας του ευρώ. Και προσθέτει πως οι συμβιβασμοί που έγιναν και από τις δύο πλευρές εξηγούν την πολιτική δύναμη που χρειάστηκε για να δημιουργηθεί η ευρωζώνη.
Η Γαλλία επιμένει ότι στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών και αυτό θα το πετύχουν μόνο με περισσότερη ενοποίηση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί την κοινοτικοποίηση των χρεών και μετά το προηγούμενο της Ελλάδας , η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη χωρίς να είναι έτοιμη , μόνο όποια χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις θα πρέπει να αποκτά το κοινό νόμισμα . Ουσιαστικά λέει ‘οχι στη γαλλική πρόταση για ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.