Ιράν και Ισραήλ στα πρόθυρα του πολέμου

Οντίν Λιναρδάτου 11 Μαϊ 2018

Η κήρυξη πολέμου  ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ δεν αποτελεί πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μετά την απόσυρση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός και διά γυμνού οφθαλμού .
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογο του ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δύο προβλέψεις : πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία και πως αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Ηδη δικαιώθηκε στο πρώτο σκέλος της πρόβλεψης του.
Οι  εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιραν έγιναν πολύ πιο βίαιες και κυρίως πολύ πιο φανερές από τη στιγμή που οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν πως φεύγουν από τη συμφωνία.
Οι σχέσεις του Τελ Αβιβ με την  Τεχεράνη ήταν πάντα δύσκολες , αυτό κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι. Η ταχύτητα όμως με την οποία αυξάνονται  οι επιθέσεις των Ιρανών  εναντίον ισραηλινών στόχων στα Υψίπεδα του Γκολάν (συριακό έδαφος που έχουν καταλάβει οι Ισραηλινοί) και των Ισραηλινών εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία πρέπει να μας ανησυχεί πολύ.
Ιραν και Ισραήλ “ξιφομαχούν” μυστικά, καλυπτόμενοι πίσω από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία εδώ και αρκετό καιρό.
Τώρα είναι η πρώτη φορά που  η σύγκρουση παίρνει άλλα χαρακτηριστικά και μεταφέρεται στη δημόσια σκηνή.
Από το 2012 οι Ισραηλινοί φέρεται να έχουν εξαπολύσει πάνω από 100 επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία . Στόχος τους να απομακρύνουν τον κίνδυνο του Ιράν από τα σύνορα τους.
Αυτές οι εχθροπραξίες όμως ήταν σχετικά μικρής κλίμακας ,  ήταν ελεγχόμενες και δεν προκαλούσαν ανησυχία.
Η συμφωνία  άλλωστε της Δύσης , της Ρωσίας και της Κίνας με το Ιράν λειτουργούσε κατευναστικά όπως και η ξεκάθαρη θέση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς το Ισραήλ  να μην τολμήσει να πλήξει με πυραύλους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έκρυβε την επιθυμία του να επιτεθεί στο Ιράν η κυβέρνηση Ομπάμα όμως του είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως αυτό δεν θα το ανεχθεί η Αμερική,  η οποία είχε επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση των προβλημάτων.
Έτσι άλλωστε οδηγήθηκε στην ιστορικής σημασίας συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιραν.
Τώρα οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί . Το Ισραήλ έχει την αμέριστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ  Τραμπ όπως και της Σαουδικής Αραβίας .
Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ολομέτωπο πόλεμο ανάμεσα στο Ιραν και το Ισραήλ στον οποίο μοιραία θα εμπλακούν τελικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και αν ο Τραμπ επιμένει πως θέλει να απεμπλακεί από τη Μέση Ανατολή.
Αν  το Ιράν δεν καταφέρει να κερδίσει τα οικονομικά οφέλη που προσδοκά από την Ευρώπη τότε είναι βέβαιο πως θα στραφεί ξανά στην ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος .
Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ο ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής Τζέιμς Ντόρσεϊ, θα παρακολουθήσουμε μία νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με πρωταγωνιστές τα κράτη της Μέσης Ανατολής και με απρόβλεπτες συνέπειες .
Αν το Ισραήλ επιβεβαιώσει πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράν τότε τίποτα  και κανείς δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, να πλήξει δηλαδή ιρανικό έδαφος αυτή τη φορά.
Αυτή την ώρα μόνο η συμφωνία συγκρατεί   το Ιράν  και  από το να χτυπήσει  , απευθείας , με δριμύτητα και άλλους ισραηλινούς στόχους και από το να χρησιμοποιήσει , όπως έκανε στο παρελθόν τους Χετζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο για να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Με την αποχώρηση όμως της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές πολλαπλασιάζονται και Ιραν και Ισραήλ ετοιμάζονται για πόλεμο .