«η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου».
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 Δεκεμβρίου 1948
Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από την υπογραφή αυτής της σπουδαίας διακήρυξης. Ωστόσο οι αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας του λόγου και της πίστης παραμένουν ακόμη ένας ύμνος σε ορθές αρχές και αξίες.
Η ανελαστικότητα ολοκληρωτικών καθεστώτων στον κόσμο σήμερα εξακολουθεί να αρνείται τις αρχές της ελευθερίας έκφρασης και πίστης. Σήμερα, ημέρα της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχουν οι αρχές της ελευθερίας έκφρασης και πίστης που μεταφράζονται σε λόγο, σκέψη, πράξη.
Πρώτη περίπτωση ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκάο Ζισένγκ. Γεννημένος σε φτωχή αγροτική περιοχή της βόρειας Κίνας, κατάφερε να αποφοιτήσει με άριστα από την νομική σχολή του κράτους. Η συμπονετική του καρδιά τον έκανε να αναλαμβάνει τις περισσότερες περιπτώσεις άδικης μεταχείρισης των πελατών του δωρεάν και εξαιτίας αυτής της καλοσύνης του έγινε πολύ δημοφιλής. Το 2004 ένας ασκούμενος του Φάλουν Ντάφα-ενεργειακή άσκηση με αρχές την «Αλήθεια-Καλοσύνη-Ανεκτικότητα» του ζήτησε να αναλάβει την εκπροσώπηση του στο δικαστήριο. Ο Γκάο γράφει τρεις ανοικτές επιστολές στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, ζητώντας τον τερματισμό των βασανιστηρίων των ασκουμένων του Φάλουν Ντάφα. Στις 12 Δεκεμβρίου 2006 η κυβέρνηση παύει την νομική εταιρεία του, θέτει την οικογένεια του υπό στενή παρακολούθηση και τον φυλακίζει. Διαφεύγει και γράφει ανοιχτή επιστολή στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μακ Μίλαν. Δυο χρόνια αργότερα εξαφανίζεται.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις Αμερικανικού Κογκρέσου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ΟΗΕ, η κινεζική κυβέρνηση αρνείται να αναφέρει πού κρατείται ο Γκάο.
Τον Αύγουστο του 2014 αφήνεται ελεύθερος σε κακή κατάσταση υγείας και υπό κατ’οίκον περιορισμό. Παρόλα αυτά εκδίδει βιβλίο στο Χονγκ Κονγκ «για την ελπίδα μια νέας, δίκαιης Κίνας».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύζυγος Κινέζου οφθαλμίατρου καταγγέλει στις ΗΠΑ ότι ο σύζυγος της αφαιρεί βίαια οφθαλμούς από κρατούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Ανεξάρτητοι ερευνητές από τον Καναδά-Ντέιβιντ Μάτας, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην υπουργός εξωτερικών του Καναδά-ξεκινούν ανεξάρτητη έρευνα στηριγμένη στην μαρτυρία της συζύγου. Οι ερευνητές συναντούν αντίσταση από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν και εκδίδουν την ανεξάρτητη έρευνα ένα χρόνο μετά (2007).
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μακ Μίλαν, τον Δεκέμβριο του 2013 εκδίδει ψήφισμα που καταδικάζει την κυβέρνηση της Κίνας τόσο για την δίωξη των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ όσο και για την βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατουμένους συνείδησης.
Οι ερευνητές Ντέιβιντ Κίλγκουρ και Ντέιβιντ Μάτας ξεκινούν περιοδεία ενημέρωσης στα κοινοβούλια του κόσμου για τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων από κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα, ενώ ο Γκάο Ζισένγκ εκδίδει βιβλίο το 2016 με τίτλο: «τι έμαθα τα 5 χρόνια της πολιτικής κράτησης μου».
Η συνήθης ερώτηση στους δυο ανεξάρτητους Καναδούς ερευνητές είναι: «είστε δυο «Δαβίδ» (μικρά ονόματα την ερευνητών) εναντίον του Γολιάθ (κινεζικό κράτος). «Δε φοβάστε για την ζωή σας;». Η απάντηση των ερευνητών είναι: «θα συνεχίσουμε μέχρι η βίαιη αφαίρεση οργάνων από ανθρώπους συνείδησης στη Κίνα τελειώσει». Και ο Γκάο Ζισένγκ δηλώνει: «Η έκδοση του νέου μου βιβλίου θα έχει συνέπειες από την κυβέρνηση της Κίνας και είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».
Η παρακαταθήκη αυτών των ανθρώπων για το μέλλον είναι φωτεινή. Οι αξίες της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι διακηρύξεις στο χαρτί. Με πράξεις απέδειξαν ότι αυτές οι αξίες όταν είναι ακλόνητες καθιστούν άφοβο αυτόν που τις πρεσβεύει. Αυτή η πίστη έχει παρακαταθήκη το αίμα όλων των ηρώων που θυσιάστηκαν στο παρελθόν για εμάς, τις ελεύθερες χώρες ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε ελευθερία και δημοκρατία.
Ο αγώνας για την ελευθερία έκφρασης και πίστης συνεχίζεται. Και είναι τιμή όσων υπηρετούν αυτές τις αρχές διότι αυτή θα είναι η σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γκάο Ζισένγκ:
«Ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια και παγίδες. Είναι βαμμένος με το αίμα και τα δάκρυα αυτών που τον βάδισαν πριν από εμένα…».
Ο Σόλων ο δίκαιος, τον 6ο πΧ αιώνα ρωτήθηκε πως μπορεί να σταματήσει η αδικία ανθρώπου απέναντι σε άνθρωπο. Η απάντηση του Σόλωνα ήταν:
«Ποτέ θα σταματήσει η αδικία; Όταν αυτοί που δεν αδικούνται νιώθουν το ίδιο οργισμένοι με τα θύματα της αδικίας».
Όσοι αφυπνίζονται σε θέματα οικουμενικών αξιών καταλαβαίνουν ότι η αληθινή πρόοδος ξεκινά από τις ορθές αρχές. Αυτές συμπαρασύρουν και την πρόοδο σε οικονομικό επίπεδο. Πλούτος χωρίς αξίες βλάπτει τους ανθρώπους, και σύντομα όσοι αδίκησαν συνανθρώπους τους θα λάβουν δίκαιη ανταπόδοση. Το δικαστήριο της Νυρεμβέργης αποτελεί παρακαταθήκη καταδίκης αποτρόπαιων εγκλημάτων ανθρώπων εναντίον ανθρώπων, όπως τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Σύντομα ο κόσμος θα αξιολογήσει τα εγκλήματα και της Κίνας, όπου άνθρωποι γίνονται εμπόρευμα στο βωμό των μοσχευμάτων.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι θεοί τιμωρούν όσα έθνη ευνοούν τον πλούτο χωρίς να τιμούν τους θεούς. Όποιο έθνος φαίνεται δυνατό αλλά μέσα του είναι διεφθαρμένο, το τέλος αυτού του έθνους θα είναι φρικτό.
Ο Οιδίποδας απόλαυσε πλούτη και εξουσία. Όμως ο γάμος του με την μητέρα του έφερε λιμό στην πόλη. Για τους αρχαίους, αυτή ήταν η δίκαιη ανταπόδοση των θεών για την αιμομεικτική πράξη ενός ηγέτη. Το «μίασμα» του ηγέτη απλώνεται στην πόλη.
Ευχόμαστε οι επιλογές των ηγετών των εθνών να είναι αυτές που θα τους εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον. Και αυτό θα καθορίσει και την τύχη των εθνών τους.
Οι ερευνητές Ντέιβιντ Κίλγκουρ & Ντέιβιντ Μάτας περιοδεύουν ανά τον κόσμο για την προώθηση της ταινίας «Human harvesting».
Το trailer της ταινίας εδώ