Προσπαθούν μερικοί να το εμφανίσουν σαν ένα «τεχνικό πρόβλημα» που θα λυθεί από τους ειδικούς και τις εταιρείες. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση γι’ αυτό.
Πρόκειται για τη σύγκρουση – και σ’ αυτό το ζήτημα – δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων που θα συγκρουστούν σε όλη την πορεία της συγκρότησης του νέου φορέα.
Πρόκειται για την αντίληψη που θέλει τον νέο φορέα έρμαιο των μηχανισμών που θ’ αποφασίσουν για την ηγεσία του και θα ελέγξουν επομένως και την πολιτική του κατεύθυνση, από τη μια και για την αντίληψη που θέλει ένα νέο κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις εκσυγχρονιστικές-μεταρρυθμιστικές της δυνάμεις, από την άλλη.
Αρνούνται κάποιοι να συνειδητοποιήσουν, παρά την συντριπτική ήττα που υπέστησαν στα χρόνια της κρίσης, ότι τα κόμματα που φοβούνται τη ριζική αποδόμηση των «κεκτημένων» του πολιτικού κατεστημένου, που φοβούνται να εμπιστευτούν την κοινωνία, δεν πρόκειται να κερδίσουν ποτέ τη δική της εμπιστοσύνη και δεν θα έχουν πλέον καμιά τύχη στη νέα σελίδα που θα γυρίσει η χώρα μόλις διαλυθούν και οι τελευταίες αυταπάτες.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος έχει ασφαλώς πλήρη επίγνωση της σημασίας της διενέργειας -και-ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και δεν θα εναποθέσει τυπικά στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μια απόφαση που θα κρίνει εξ αρχής αν προχωράμε για τη συγκρότηση ενός φορέα των μηχανισμών ή ενός φορέα των πολιτών.