Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι ενημερώθηκε δηλώνοντας ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των διμερών συνομιλιών Μόσχας - Ουάσινγκτον που έγιναν στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία και τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
«Ναι, ενημερώθηκα. Τις αξιολογώ πολύ θετικά, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε ο Πούτιν για τις συνομιλίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η «εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
«Χωρίς ενίσχυση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, είναι αδύνατο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδίδεται ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Ο στόχος αυτής της συνάντησης (σ.σ. στο Ριάντ) ήταν ακριβώς η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».
Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία τους ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνάψουν μια συμφωνία για το ουκρανικό, που αγνοεί τα ζωτικά τους συμφέροντα.
Ωστόσο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα ποτέ δεν απέρριψε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ή με το Κίεβο και ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τη Μόσχα.
«Δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι, το έχω πει εκατό φορές - αν θέλουν, παρακαλώ, αφήστε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γίνουν. Και θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
«Κανείς δεν αποκλείει την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για «υστερικές» αντιδράσεις απέναντι στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι είπε ότι θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από την απομόνωση
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι θέλει "εγγυήσεις ασφαλείας" εκ μέρους των Δυτικών συμμάχων του ώστε να μπορέσει "να θέσει τέλος στον πόλεμο" με τη Ρωσία φέτος.
"Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας φέτος, επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στον πόλεμο φέτος", είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Ο Β. Ζελένσκι εκτίμησε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βγει από τη διεθνή απομόνωση αποδεχόμενες τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών στο Ριάντ, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
"Το ότι συζητάνε διμερή θέματα στη Σαουδική Αραβία, είναι δικαίωμά τους. Όμως πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από απομόνωση χρόνων", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, σε μια αναφορά στη στρατηγική των Δυτικών να απομονώσουν τον Ρώσο πρόεδρο εξαιτίας της εισβολής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος "ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης" από τη Ρωσία, εκτίμησε ακόμη ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως απάντηση στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
"Ο πρόεδρος Τραμπ, τον οποίο σεβόμαστε πολύ ως ηγέτη του αμερικανικού λαού, τον οποίο σεβόμαστε πολύ (...) δυστυχώς ζει σε αυτήν τη φούσκα παραπληροφόρησης", δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, λέγοντας πως αυτή η παραπληροφόρηση "έρχεται από τη Ρωσία".
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι "παθολογικοί ψεύτες" στους οποίους δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη.
"Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Ρωσία κυβερνάται από παθολογικούς ψεύτες, δεν μπορεί κανείς να της έχει εμπιστοσύνη και πρέπει να τεθούν υπό πίεση", είπε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χθες, Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τη Μόσχα "πολύ καλές" και επέπληξε τον Ουκρανό ομόλογό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ευθύνεται για τον πόλεμο που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη χώρα του 67 δισ. δολάρια σε όπλα και 31,5 δισ. δολάρια σε υποστήριξη για τον προϋπολογισμό.
Ο Β. Ζελένσκι είπε πως οι αμερικανικές απαιτήσεις για επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε μεταλλεύματα "δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση" και πως δεν μπορεί να πουλήσει τη χώρα του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 4%, λέγοντας ότι αποτελεί ρωσική παραπληροφόρηση και είπε πως οι προσπάθειες αντικατάστασής του στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας δεν θα αποδώσουν.
"Καθώς μιλάμε για 4%, έχουμε δει αυτή την παραπληροφόρηση, καταλαβαίνουμε πως προέρχεται από τη Ρωσία", είπε ο Ζελένσκι.
Υποστήριξε ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι αρκετά ανθεκτικός και πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειονότητα των Ουκρανών δεν πρόκειται να υποστηρίξει τυχόν παραχωρήσεις στη Ρωσία.
"Ο στρατός είναι αρκετά ανθεκτικός, και είναι ο πιο ανθεκτικός στην Ευρώπη... και μας διασφαλίζει την ευκαιρία να μιλάμε με αξιοπρέπεια σε ίση βάση με άλλους εταίρους", είπε.