Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις 950 εταιρειών από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα με τη δικαιολογία ότι εμπλέκονταν με κάποιο τρόπο στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Πρόκειται για μικρές και μεγάλες εταιρείες , για μικρά παρασκευαστήρια μπακλαβά , για ΜΜΕ αλλά και για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες . Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των εταιρειών ξεπερνούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ . Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτή η παράνοια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και εταιρειών που τις θεωρεί εχθρικές προς εκείνον έχει μπλοκάρει κάθε είδους ξένη επένδυση στην Τουρκία.
Χωρίς την ασφάλεια που παρέχει το κράτος δικαίου σε μία ευνομούμενη δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η οικονομία μίας χώρας. Οι επενδυτές που μερικά χρόνια πριν δεν προλάβαιναν να φέρνουν τις δουλειές τους στην Τουρκία τώρα μένουν μακριά.
Μόνο την περασμένη χρονιά οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% , η τουρκική λίρα κατρακυλάει και ο τουρισμός περνάει τη χειρότερη περίοδο του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η σύγκρουση με τη Γερμανία δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην Άγκυρα.
Όσο παραμένουν στη φυλακή γερμανοί υπήκοοι και οι τουρκικές αρχές αρνούνται να δώσουν άδεια στις γερμανικές προξενικές αρχές να τους επισκεφτούν τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει και σε οικονομικό επίπεδο.
Ήδη το Βερολίνο ανεπίσημα κάνει λόγο για οικονομικό εμπάργκο προς την Τουρκία. Και ο υπουργός των εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Τουρκία. Παράλληλα ανακοίνωσε την επανεξέταση τόσο των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων (Hermes) για επενδύσεις στην Τουρκία όσο και της γερμανικής οικονομικής βοήθειας.
“Ο Ερντογάν φτιάχνει μία Τουρκία στα μέτρα του και φιμώνει κάθε αντιπολιτευτική φωνή . Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τη χώρα μας να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία” είπε σε μία ασυνήθιστα σκληρή συνέντευξη του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να ισχυρίζεται πως οι γερμανικές απειλές δεν μπορούν να αγγίξουν την Τουρκία , αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ανησυχεί πολύ για αυτό και αποφάσισε να πάει στη Σαουδική Αραβία , στο Κουβέιτ και το Κατάρ . Στόχος του να διαφυλαχθούν πάση θυσία οι οικονομικές σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ χωρίς να διαταραχθούν οι στενοί δεσμοί με το Κατάρ. Δύσκολη εξίσωση .
Ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται επειγόντως συμμάχους . Ας μη ξεχνάμε η Τουρκία στήριξε ανοιχτά το μικρό εμιράτο Κατάρ στο εμπάργκο που του επέβαλε η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του Κόλπου.
Ο τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Σαουδική Αραβία όπου είναι βέβαιο ότι θα του ζητηθούν εξηγήσεις για τη στάση που κράτησε . Όπως λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Γκίντερ Μάιερ αυτό που επιδιώκει τώρα η Τουρκία είναι να διατηρήσει τις πολύ στενές οικονομικές σχέσεις που παραδοσιακά έχει με τη Σαουδική Αραβία. Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία από την στήριξη που έδωσε στο Κατάρ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ αυτό που αναμένεται να πει ο Ερντογάν είναι ότι η διένεξη είναι τεχνητή και πλήττει τα συμφέροντα όλων των πλευρών.
Ο Γκίντερ Μάιερ ξεκαθαρίζει ότι και οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κατάρ έχουν αντίστοιχα μεγάλη σημασία όχι μόνο εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών της οικογένειας Ερντογάν με εκείνη του Εμίρη του Κατάρ. Αλλά και επειδή τους συνδέει και η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αποτελεί αντίβαρο στον Ουαχαμπιτισμό, την επίσημη θρησκεία της Σαουδικής Αραβίας.
Βέβαια η θρησκεία δεν παίζει πια τόσο μεγάλο ρόλο όσο το γεγονός ότι η μοναδική στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην περιοχή του Κόλπου βρίσκεται στο Κατάρ.
Ισορροπία τρόμου πρέπει λοιπόν να κρατήσει ο τούρκος πρόεδρος σε αυτό το δύσκολο ταξίδι τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις του με την ΕΕ , τη Γερμανία , τη Ρωσία και τις ΗΠΑ είναι πολύ τεταμένες. Ακόμα και με το Ιράν τα πράγματα είναι δύσκολα και οι περίοδοι που ο Ερντογάν γινόταν δεχτός στην Τεχεράνη με τιμές ήρωα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.