Παρών στη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ δεν ήμουν. Διαβάζοντας όμως τις επίσημες ανακοινώσεις και παρακολουθώντας τα διάφορα μπλογκ – όπως κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του – μπορώ να φανταστώ τους διαλόγους. «Να κάνουμε απεργία σε όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη». «Ρε συ, μήπως είναι χοντρό; Την Τρίτη έρχεται ο Ολάντ». «Και λοιπόν; Φοβάσαι μη στερήσουμε από τους τηλεθεατές τις ψεύτικες εικόνες του Σαμαρά με τον Ολάντ, που εκπέμπουν μια ψεύτικη ευδαιμονία σε μια χώρα που μετρά δύο εκατομμύρια ανέργους;». «Εντάξει, όπως και να το κάνεις, ο Ολάντ μάς έχει βοηθήσει». «Ασε ρε που μας έχει βοηθήσει ο Ολαντρέου, λες και δεν έχουμε καταλάβει ότι παίζει με τη Μέρκελ το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου». «Εχει δίκιο ο συνάδελφος, ο μόνος τρόπος να προωθήσουμε τα αιτήματά μας είναι να τιμωρήσουμε τον Σαμαρά, να τον σβήσουμε από τις εφημερίδες και τα κανάλια, να νιώσει τη δύναμή μας».
Κάπως έτσι πρέπει να αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή – και να επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ – η σημερινή απεργία [αν στο μεταξύ σήμερα δεν υπάρξει δικαστική ανατροπή της]. Οι εκπρόσωποί μας θεωρούν προφανώς ότι το μπλακάουτ στην ενημέρωση μια τέτοια ημέρα θα βελτιώσει τις πιθανότητες να γίνουν δεκτά κάποια από τα 20 (!) αιτήματά μας. Ανάμεσά τους, η κατάργηση όλων των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, η επιστροφή όλων των αποθεματικών στα Ταμεία μας, η αποκατάσταση όλων των συντάξεων και ο τερματισμός της απαράδεκτης πρακτικής τής επιστράτευσης απεργών από την κυβέρνηση…
Μιλώντας πριν από δύο εβδομάδες στους αγρότες του Ορχομενού, ο Αλέξης Τσίπρας τούς είπε ότι έχουν κάνει κι εκείνοι λάθη (αν και δεν φταίνε αυτοί, τους έβαλαν τα κόμματα σε λάθος λογική) και τους ζήτησε να κάνουν «έξυπνες και εναλλακτικές» αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κρίμα που δεν είχε την ευκαιρία να πει ακριβώς τα ίδια πράγματα και στους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Κρίμα που δεν μπόρεσε να τους επισημάνει – αν το πιστεύει βέβαια – ότι οι αγώνες γίνονται με ανοιχτά τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να υπάρχει γόνιμος διάλογος και να εκφράζονται μαχητικά και ελεύθερα όλες οι απόψεις. Κρίμα που δεν είχε την ευκαιρία να τους τονίσει – γιατί αυτό σίγουρα το πιστεύει – πως είναι αδιανόητο να αποσιωπάται η συνάντηση ενός σημαντικού ξένου ηγέτη με τον έλληνα Πρωθυπουργό, που σήμερα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και αύριο μπορεί να προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίμα που δεν έγιναν όλα αυτά και την τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας καλούνται να τη σώσουν τα δικαστήρια. Κρίμα που ζούμε για άλλη μια φορά ένα απίστευτο αλαλούμ, με θύμα τους πολίτες. Αλλά κάθε κλάδος έχει τη συνδικαλιστική ηγεσία που του αξίζει.