protagon.gr
Η πρόσφατη ιστορία της Τράπεζας Αττικής είναι σε περίληψη το ήθος, οι στόχοι και η ποιότητα διακυβέρνησης των τελευταίων χρόνων.
Δεν πρόκειται για τη χορήγηση μερικών θαλασσοδανείων, δανείων δηλαδή που χορηγήθηκαν κατά παράβαση των κανόνων. Αυτό είναι επιλήψιμο αλλά συμβαίνει δεκαετίες στη χώρα μας. Η Τράπεζα Αττικής ξεχωρίζει γιατί είναι η ίδια μια Θαλασσοτράπεζα?, οφείλει δηλαδή την ύπαρξή της στην παραβίαση των κανόνων. Κανόνες που παραβιάστηκαν για να υπηρετηθεί ο «ευγενής» στόχος της δυνατότητας χορήγησης δανείων χωρίς την ενοχλητική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κανόνας
Οι δεκάδες μικρές εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα πριν την κρίση απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες εξαιτίας ενός απλού κανόνα: πέραν των συστημικών, καμιά εμπορική τράπεζα δε θα ανακεφαλαιοποιηθεί με λεφτά των φορολογουμένων. Κι επειδή η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας είχε οδηγήσει σε χρεοκοπία όλες τις τράπεζες, κανείς ιδιώτης δεν ήταν πρόθυμος να ανακεφαλαιοποιήσει τις μη συστημικές τράπεζες. Οπότε, απορροφήθηκαν από τις συστημικές.
Αυτή την πορεία θα ακολουθούσε και η Τράπεζα Αττικής, που κλήθηκε να υλοποιήσει μια τεράστια για τα μεγέθη της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το Δεκέμβριο του 2015. Η αύξηση ήταν ασύμφορη για κάθε ιδιώτη επενδυτή και δεν υπήρξε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτήν. Υπήρχε, όμως, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κρατήσει την Τράπεζα Αττικής αυτόνομη. Προχώρησε, λοιπόν, σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, ώστε να καλυφθεί η αύξηση με χρήματα φορολογούμενων που φαίνονταν ως «ιδιωτικά κεφάλαια». Με κεφάλαια δηλαδή από τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.)
Πεταμένα λεφτά
Όσοι τοποθέτησαν κεφάλαια στην αύξηση της Αττικής το Δεκέμβριο 2015 τα έχασαν. Δυόμιση χρόνια μετά, η χρηματιστηριακή αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων χάθηκε κατά 97%, απώλεια μη αναστρέψιμη στο μεγαλύτερο βαθμό. (Ακόμα και αν τριπλασιαστεί η τιμή της μετοχής οι μέτοχοι θα συνεχίσουν να χάνουν το 90% της επένδυσης). Διότι, στο μεταξύ, η Τράπεζα Αττικής χρειάστηκε νέα αύξηση (Μάιος 2018), η οποία υλοποιήθηκε με δυσμενείς όρους για τους παλαιούς μετόχους – κι έτσι οι απώλειες των παλαιών μετόχων απόκτησαν μόνιμα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, οι μέτοχοι της αύξησης του 12/2015 έβαλαν 681 εκατ. ευρώ και σήμερα κατέχουν το 33% της τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της αύξησης του 5/2018 έβαλαν 89 εκατ. ευρώ και σήμερα κατέχουν το 64% της τράπεζας.
Η συνέχεια εδώ